14/10/2012

No busqueu ni l'esquerra ni la dreta

2 min

El sempre recomanable Josep Ramoneda es preguntava diumenge passat a la contraportada de l'ARA "on és l'esquerra?" Fa anys que tothom es fa aquesta pregunta. Concretament des que Tony Blair va estrenar la famosa Tercera Via, que, per resumir-ho ràpidament, significava dir que ets d'esquerres mentre apliques les mateixes polítiques econòmiques que un partit de dretes.

Com ja vaig escriure en alguna ocasió, aquesta crisi va donar a l'esquerra l'oportunitat de retrobar un discurs propi i diferencial. Per primer cop en anys, l'esquerra va poder marcar perfil propi gràcies a la seva oposició frontal a les retallades. I encara més, es va demostrar que el seu relat era cert: les retallades provoquen més depressió econòmica. Però ara aquest discurs s'ha quedat sense recorregut. Per què?: quina és l'alternativa a les retallades? Encara ningú ha donat una resposta vàlida a aquesta pregunta. Només cal veure com François Hollande s'ha vist obligat a executar un gegant pla d'austeritat valorat en 33.000 milions d'euros poc després de guanyar les eleccions amb la crítica a les retallades com a bandera.

A més, ara hi ha una novetat: la dreta també s'està quedant sense discurs. El fracàs de les polítiques d'austeritat (certificat aquesta setmana per l'FMI) també obliga la dreta a donar una alternativa que, de moment, no ha formulat. Per tant, ni l'esquerra ni la dreta saben què hem de fer.

L'únic que sabem, l'únic que farà governi qui governi a Catalunya o Espanya en els pròxims anys serà reduir i intentar quadrar els comptes. Com a molt es podran aplicar polítiques per reduir la burocràcia i, sent molt generosos, donar algun incentiu per a la creació d'empreses amb l'esperança que totes dues coses permetin generar una mica de creixement econòmic. Això és el que farà tant l'esquerra com la dreta en economia els pròxims anys. Dit d'una altra manera: benvinguts al regne de la tecnocràcia.

Àlex Font Manté és el coordinador de l'Emprenem

stats