Cosmètics per fer-los a casa
La tarragonina Fitomims ha sigut premiada pel seu producte: un ‘kit’ per autofabricar-se cremes a partir d’ingredients naturals
UN ‘KIT’ PER a la fabricació casolana de cremes cosmètiques ecològiques. Aquest és l’innovador producte que comercialitza Fitomims, una empresa d’Horta de Sant Joan (Terra Alta) que acaba de rebre el segon premi dels guardons Biocultura-Incubaeco, un certamen d’àmbit estatal que reconeix i promociona empreses amb alt potencial de creació de valor ambiental i social. El seu producte explota la moda del Do It Yourself, un corrent social en expansió que consisteix a autofabricar-se els béns de consum. El Do It Yourself permet garantir la qualitat del producte perquè és el mateix usuari final qui vetlla pel procés de fabricació. A més, es redueixen costos i l’elaboració es converteix en un hobby per als seus adeptes.
Dins d’aquesta tendència, Fitomims és, des de fa una mica menys d’un any, pionera en l’àmbit dels cosmètics. Al darrere d’aquest projecte empresarial hi ha Marta Martínez, biòloga especialitzada en botànica, i la seva parella, Xavi Prera, que s’encarrega de la comunicació i les relacions públiques. És una empresa encara modesta, amb una facturació d’uns 10.000 euros aquest primer any i que esperen créixer un 50% l’any que ve. La Marta explica que la idea se li va acudir “fent un curs de botànica natural”: “Hi vaig descobrir que fer aquestes cremes pot ser molt senzill i ràpid, a l’abast de qualsevol persona que s’hi vulgui posar”. Una revelació que la Marta i el Xavi van decidir convertir en empresa.
el ‘kit’ de Fitomims permet autofabricar-se a casa els cosmètics a partir d’ingredients 100% naturals i vegetals. Els cosmètics que es poden elaborar amb el kit de Fitomims són eminentment medicinals: cremes hidratants, cicatritzants, antisèptiques, desinfectants, per curar cremades..., tot i que també es poden fabricar cosmètics per al maquillatge i, fins i tot, desodorants. El kit conté les plantes a partir de les quals es creen els cosmètics, totes autòctones i de proximitat, les instruccions i tots els estris que es necessiten per fabricar-los. A partir d’aquí, i després d’aquesta inversió inicial (que és d’uns 16-17 euros), l’usuari que vulgui repetir només caldrà que reposi la matèria primera, de manera que s’abarateix encara més la fabricació i s’amortitza la primera compra.
Tot plegat desemboca en un procés que assoleix l’ideal de la transparència, ja que, a diferència del que passa quan s’adquireix un producte industrial, és l’usuari qui sap exactament què conté allò que ell mateix ha fet. I això en un sector com el cosmètic, en què sovint planen ombres sobre el contingut dels productes.
La Marta defensa que els seus productes tenen un altre al·licient troncal: “Quan l’usuari aprèn a fabricar-se els seus propis cosmètics, li estàs donant una vivència, una emoció, una satisfacció d’haver après alguna cosa útil i també una manera positiva d’entretenir-se”. En definitiva, la gràcia també és l’experiència de l’usuari. El factor econòmic tampoc cal obviar-lo: “Les cremes bio amb components naturals són molt cares”, diu la Marta, que reconeix que, amb la crisi, aquest també ha sigut un factor de desenvolupament de productes low cost com el seu.
El target de Fitomims són els amants de la slow life, una filosofia de vida que busca solucions alternatives als hàbits de consum de les societats avançades. “El nostre client natural és a les ciutats, que és on hi ha més partidaris d’aquest corrent ideològic”, detalla la Marta. Fitomims està consolidant-se ara per ara al mercat català, especialment a les capitals de província, sempre en botigues especialitzades de productes naturals, comerç just o fins i tot alguna d’específica de productes Do It Yourself. “El nostre producte té a veure amb uns valors de vida i per això és important que es vengui en aquests llocs, que és on van les persones que comparteixen aquests valors”, afirma. Com a empresa slow que són, no tenen pressa per créixer, però a curt termini iniciaran l’expansió a la resta de l’Estat. I tampoc descarten la internacionalització.
Uns passos endavant en què serà important una de les recompenses que van obtenir amb el premi Biocultura-Incubaeco: participar en una acceleradora empresarial que els donarà noves claus de creixement. Serà en diverses sessions a Madrid durant l’any que ve, una experiència de la qual la Marta espera aprendre “moltes coses per continuar creixent com a empresa”. “Tot i que ho farem al nostre ritme, pas a pas”, conclou.