14/12/2019

La Xina escombra cap a casa

2 min

Al congrés Huawei Connect que el gegant de la tecnologia xinès va fer fa un parell de mesos a Xangai em va cridar molt l’atenció que es parlés entre poc i gens de mòbils i telecomunicacions, el mercat on l’empresa s’ha fet forta. És cert que el tema central de la convocatòria era la intel·ligència artificial, una disciplina transversal, però els directius de Huawei van dedicar una bona part de les intervencions a presumir de productes orientats a la informàtica empresarial, des de nous xips Kunpeng fins a sistemes operatius i bases de dades pròpies. Fins i tot es va donar veu a una empresa associada perquè presumís de la capacitat de producció d’ordinadors personals i servidors equipats amb productes Huawei.

Aquesta setmana hem sabut quin era el motiu de tot plegat. El Financial Times explica que el Partit Comunista Xinès ha donat un termini de tres anys a totes les oficines governamentals i institucions públiques del país perquè canviïn tot el seu maquinari i programari informàtic d’origen estranger per productes equivalents fets a la Xina. Es calcula que això obligarà a canviar entre 20 i 30 milions d’ordinadors personals, en una operació que es portarà a terme en tres fases: un 30% l’any 2020, un 50% el 2021 i un 20% el 2022. Queda clar, doncs, a qui espera vendre Huawei els seus nous PC.

La mesura pot semblar una resposta de la Xina al blocatge de les seves marques als Estats Units. De fet, les principals damnificades seran les empreses de tecnologia nord-americanes, que cada any hi venen per valor de 150.000 milions de dòlars. Entre elles hi ha firmes com HP, Dell, Intel i Microsoft. Fins i tot queda en terra de ningú una marca xinesa com Lenovo, que fa servir xips d’Intel i programari de Microsoft. Però la cosa va més enllà: la Xina ha declarat la independència tecnològica. En molts àmbits, com la penetració social dels serveis mòbils, ja van al davant d’Occident.

stats