La butxaca
Opinió 28/09/2023

Per què et passa que no vols vendre el teu pis

El professor Andrei Boar analitza per què els preus dels pisos segueixen pujant si ha baixat la demanda

2 min
Una promoció de pisos en venda a Barcelona.

Els preus dels pisos no paren de pujar. Segons Idealista, han augmentat un 5% a Catalunya respecte a l’estiu de l’any 2022. La pujada dels tipus d’interès ha portat l’Euríbor fins al 4,2%, valor màxim dels últims 15 anys. Semblaria normal que en aquestes condicions, donat que les hipoteques són més cares, les operacions de compravenda es redueixin i, de fet, ho han fet en un 17%.

Ara bé, els preus no paren de pujar. I, com a mínim, sembla inversemblant que havent-hi menys demanda, els preus encara pugin. La realitat és que molt poca gent vol vendre pisos. Si us ho pareu a pensar, un pis “que no necessites” el pots destinar al lloguer. I és més: el lloguer tampoc para de pujar. No ens enganyem, l’intent de limitar-ne els preus ha sigut un fracàs.

Sé que se’m criticarà per aquesta frase, però és una realitat. Quantes persones que tenen un o dos habitatges buits pensen en la part social del problema? Els grans tenidors són un tema a part. Els preus només començaran a baixar si algú està disposat a vendre. El comprador voldrà forçar una rebaixa del preu perquè la hipoteca li sortirà més cara i haurà de compensar-ho amb el preu de l’habitatge.

Per altra banda, el venedor no voldrà canviar de pis. M’explico. Si la hipoteca té més de 2 anys i és a tipus fix, estarà pagant al voltant d’un 1% d’interès. ¿Es canviarà de pis per començar a pagar un 4%? A part, comprar un habitatge té un cost aproximat del 12,5% entre impostos i despeses.

També cal saber que aquesta situació és temporal. Segons els analistes, l’Euríbor baixarà a valors del 2% el 2025 i, per tant, es tornaran a demanar hipoteques i se seguiran inflant (encara més) els preus. Com a consell: no espereu que els preus baixin. És el pitjor moment dels últims 15 anys per comprar un habitatge: preus i costos de la hipoteca, en màxims.

stats