Serveis funeraris per a animals: l’últim lladruc
Cel Amic és una empresa de Sant Fruitós de Bages que permet a les famílies incinerar els animals de companyia, vetllar-los i conservar-ne les cendres

Mitjons alts, sabates reservades per a una ocasió especial, corbata i vestits negres. Tota la família plora la seva recent pèrdua. S’abracen i reben paraules de consol. Però no s’acomiaden d’un familiar ni d’un amic. Asseguts al sofà de la sala de vetlla, diuen adeu, mentre s’eixuguen alguna llàgrima, l’animal que els ha acompanyat els últims anys.
L’estima dels humans cap als animals de companyia pot arribar a ser immensa. Tothom que en té o n’ha tingut els aprecia a la seva manera: n’hi ha que en semblen col·leccionistes, d’altres que es passen el dia presumint de totes les “ordres” que obeeixen i alguns que els vesteixen com si fossin ninots. Però, si en algun punt coincideixen, és en considerar-los com un més de la família. És per això que, quan les mascotes moren, també hi ha qui tria donar-los un descans més digne.
D’aquesta necessitat va néixer Cel Amic, que va obrir les portes fa tres anys a Sant Fruitós de Bages. Aquesta empresa es dedica a incinerar els cossos dels animals i proporciona a les famílies l’oportunitat d’acomiadar-se’n com vulguin. La idea va sorgir d’un treball de final de grau i asseguren que la seva intenció és donar al animalons “el final que es mereixen”.
Per poder tirar endavant un negoci com aquest s’han de superar certes barreres econòmiques importants. Per operar com a incineradora i aconseguir la llicència que t’ho permet s’ha d’afrontar un aval que ronda els 42.000 euros. A més, a aquesta quantitat s’hi afegeix el cost de les instal·lacions. El forn, que acostuma a funcionar amb gas natural, té un cost aproximat de 70.000 euros. A més, també és necessària una sala de refrigeració per al manteniment dels cossos.
L’empresa ofereix dues vies d’incineració a les famílies. Una és la col·lectiva, que consisteix en cremar el cos juntament amb els d’altres mascotes. El cost varia segons el pes de l’animal i oscil·la entre els 70 i els 90 euros. A banda, també es proporciona una via individualitzada, que inclou la possibilitat de rebre les cendres en una urna. Al seu catàleg se’n troben de biodegradables i de ceràmica, i també ofereixen la possibilitat de personalitzar-les al gust de cadascú. El seu preu es dispara fins als 250 i els 300 euros, també depenent del pes.
A LA NAU de Cel Amic també hi ha una sala de vetlla que permet a les famílies dir l’últim adeu als seus éssers estimats. Segons el propietari de l’empresa, Jordi Mas, cada vegada més persones la fan servir, i això els ajuda a ells a descobrir noves maneres de personalitzar, encara més, aquest comiat. A la sala de vetlla també hi ha la possibilitat que els familiars escriguin en un paper totes les coses que voldrien dir a la mascota i, posteriorment, cremin aquests fulls amb el seu cos.
Els clients de Cel Amic acostumen a conèixer l’empresa a través de les clíniques veterinàries, que són les que proporcionen el contacte i el servei a les famílies després de la mort de l’animal. El crematori de mascotes també rep encàrrecs dels ajuntaments, que són els responsables del tracte de residus dels animals que es troben morts a la via pública.
El servei es du a terme en unes 72 hores. La companyia recull les mascotes a les clíniques veterinàries, tot i que, en cas que morin a casa del propietari, també les van a recollir. Després, deixen els animals a la cambra de conservació abans de traslladar-los a la sala de vetlla o al mateix forn, que s’encarrega d’incinerar el cos. El crematori, després, entrega l’urna al centre veterinari en el cas que s’hagi optat per la incineració individual. En el cas que s’hagi triat la via col·lectiva, envien un certificat que confirma el procés d’incineració.
A l’empresa de Sant Fruitós de Bages hi treballen tres persones. El 2021 van facturar 120.000 euros, tot i que encara arrosseguen pèrdues a causa dels alts costos que van assumir per començar a operar (més de 110.000 euros només per l’aval i el forn). A Catalunya hi ha més centres que es dediquen a la incineració de mascotes. L’empresa Tanatori de Mascotes té tres centres repartits pel territori (Barcelona, Girona i Polinyà). N’hi ha una a Riudoms, L’última Llar, que també funciona com a cementiri d’animals. D’altra banda, d’aquí poc obriran una nova incineradora a Esparreguera que portarà per nom Su Amor Deja Huella.
La pèrdua d’un animal pot significar un abans i un després en el dia a dia de moltes famílies. És per això que, per als més melancòlics, Cel Amic ja ha començat a vendre uns collarets per guardar una petita mostra de les cendres i, així, no acabar mai de separar-se del tot de l’animal estimat.