Benvinguts a la vall de la desil·lusió de la IA

Els gegants tecnològics hi estan invertint molt, però moltes altres empreses es comencen a frustrar

Un usuari consultant Chat GPT.
The Economist
23/05/2025
5 min

Quan el director executiu d'una gran empresa tecnològica amb seu a San Francisco comparteix una copa amb els caps dels seus clients de la llista Fortune 500, sovint rep el mateix missatge: "Estan frustrats i decebuts. Diuen «No sé per què triga tant. Hi he gastat diners, en això. No està avançant»".

Per a moltes empreses, l'entusiasme per la promesa de la intel·ligència artificial generativa (IAG) ha donat pas a la decepció per la dificultat de fer un ús productiu de la tecnologia. Segons S&P Global, un proveïdor de dades, la proporció d'empreses que abandonen la majoria dels seus projectes pilot d'IA generativa ha augmentat fins al 42%, en comparació amb el 17% de l'any passat. El cap de Klarna, un proveïdor suec de serveis de compra ara, paga després, ha admès que va anar massa lluny a l'hora d'utilitzar la tecnologia per retallar llocs de treball d'atenció al client, i ara està tornant a contractar humans per a aquests llocs.

Els consumidors, per la seva banda, continuen adoptant amb entusiasme la IA generativa. Sam Altman, executiu en cap d'OpenAI, va dir recentment que el seu bot ChatGPT l'utilitzaven uns 800 milions de persones a la setmana, el doble que al febrer. Alguns ja recorren regularment a aquesta tecnologia per a qüestions de feina. Tot i això, el potencial transformador de la IA generativa només es farà realitat si un ampli ventall d'empreses la integren sistemàticament en els seus productes i operacions. Davant d'aquest progrés tan lent, molts líders empresarials estan caient "a la vall de la desil·lusió", diu John Lovelock, de Gartner, referint-se a l'etapa del famós "cicle d'expectació" de la consultora que arriba després de l'eufòria generada per una nova tecnologia.

Això planteja un problema per a empreses com Alphabet, Amazon, Microsoft i Meta, que encara estan invertint grans sumes en la construcció de la infraestructura que sustenta la IA. Segons Pierre Ferragu, de New Street Research, les despeses de capital combinades de les grans empreses tecnològiques podrien passar del 12% dels ingressos fa una dècada al 28% aquest any. ¿Podran obtenir un retorn prou alt per justificar aquesta forta inversió?

Les empreses tenen dificultats per fer ús de la IA generativa per moltes raons. Els seus conjunts de dades sovint estan aïllats i atrapats en sistemes informàtics arcaics. Moltes tenen dificultats per contractar el talent tècnic necessari. I per molt potencial que vegin en la tecnologia, els empresaris saben que tenen marques a protegir, cosa que significa minimitzar el risc que un bot cometi un error perjudicial o els exposi a violacions de la privadesa o a filtracions de dades.

Mentrestant, els gegants tecnològics continuen predicant el potencial de la IA. El seu fanatisme s’ha fet evident aquesta setmana durant les conferències anuals de desenvolupadors de Microsoft i Alphabet (matriu de Google). Satya Nadella i Sundar Pichai, els seus respectius caps, van parlar amb entusiasme d'un "desplaçament de plataforma" i de l'aparició d'una “xarxa d'agents” poblada per agents semiautònoms d'IA que interactuaven entre si en nom dels seus amos humans.

Els dos caps de tecnologia van destacar la manera com els models d'IA estan millorant: més ràpids, més barats i més àmpliament disponibles. En un moment donat Elon Musk va anunciar a la multitud de Microsoft a través d'un enllaç de vídeo que xAI, el seu laboratori d'IA, estaria posant els seus models Grok disponibles en el servei de núvol Azure del gegant tecnològic (poc després que Altman, la seva nèmesi, utilitzés el mateix mitjà per treure profit de la profunda relació d'OpenAI amb Microsoft). Nadella i Pichai van parlar d'una nova mesura, el nombre de tokens processats en models generatius d'IA, per demostrar l'ús en auge.

Les mesures d'èxit empresarial, com les vendes o els beneficis, ja no són al centre. Per ara, els escassos ingressos al núvol que Alphabet, Amazon i Microsoft estan fent des de la IA, en relació amb la magnitud de les seves inversions, provenen majoritàriament de laboratoris d'IA i start-ups, alguns dels quals són finançats pels mateixos gegants. No obstant això, com argumenta Lovelock, de Gartner, gran part del benefici de la tecnologia per a aquestes grans tecnològiques vindrà d'aplicar-la als seus propis productes i operacions.

En el seu esdeveniment, Google va anunciar que llançarà un “mode IA” més conversacional per al seu motor de cerca, impulsat pels seus models Gemini. Diu que els resums d'IA que ara apareixen al costat dels seus resultats de cerca ja són utilitzats per més de 1.500 milions de persones cada mes. Google també ha introduït la IA generativa en el seu negoci publicitari per ajudar les empreses a crear contingut i gestionar les seves campanyes.

Meta, que no ven computació en el núvol, ha teixit la tecnologia en el seu negoci publicitari usant els seus models Llama de codi obert. Microsoft ha incrustat la IA en un conjunt d'aplicacions de treball i la seva plataforma de codificació, Github. Amazon ha aplicat la tecnologia en el seu negoci de comerç electrònic per millorar les recomanacions de productes i optimitzar la logística. La IA també pot permetre que els gegants tecnològics redueixin els treballs de programació. Aquest mes Microsoft ha acomiadat 6.000 treballadors, molts dels quals eren, suposadament, enginyers de programari.

Aquests esforços, si tenen èxit, fins i tot poden animar altres empreses a continuar experimentant amb la tecnologia fins que puguin fer que funcioni. Al cap i a la fi, les valls tenen dues cares: a continuació, en el cicle de Gartner ve el “pendent de la il·luminació”, que sona molt més agradable. En aquest moment, les empreses que no han invertit prou en IA poden arribar a lamentar-ho. El cost de quedar-se enrere ja és clar a Apple, que va ser més lent que els seus companys gegants tecnològics per abraçar la IA generativa. S'ha esborrat la introducció d'una versió remunerada del seu assistent de veu Siri, reconstruïda al voltant de la tecnologia. El bot nou està tan malmès que el seu desplegament s'ha posposat.

L'aposta del senyor Lovelock és que l'abisme durarà fins a finals de l'any que ve. Mentrestant, els gegants tecnològics tenen feina per fer. Kevin Scott, cap de tecnologia de Microsoft, ha dit aquesta setmana que perquè els agents d'IA estiguin a l'altura de la seva promesa cal fer un treball seriós en la memòria, de manera que puguin recordar les interaccions passades. El web també necessita nous protocols per ajudar els agents a accedir a diversos fluxos de dades. Microsoft ara s'ha adherit a un flux de codi obert anomenat Model Context Protocol, llançat al novembre per Anthropic, un altre laboratori d'IA, unint-se a Amazon, Google i OpenAI.

Moltes empreses diuen que el que més necessiten no són models d'IA més intel·ligents, sinó més maneres de fer que la tecnologia sigui útil. Scott ho anomena "capacitat de volada". Ell i el cofundador d'Anthropic Dario Amodei van utilitzar la conferència de Microsoft per instar els usuaris a pensar en gran i mantenir la fe. "No mirin cap a un altre costat –va dir Amodei–, no parpellegin".

stats