Tecnologia
Empreses 01/07/2023

Centenars de drons per posar fi al domini de la pirotècnia

Flock Drone Art és una iniciativa catalana nascuda d'un curs intensiu que ja fa volar 200 drons

4 min
Un dels espectacles de l'empresa.

Són les onze de la nit i centenars de persones escolten des de la platja de l'Estartit les melodies del septet burgalès La Moda, un dels caps de cartell del dissabte de Sant Joan al Festival Ítaca. Fa hores que ben a prop hi ha acordonades unes quantes hectàrees de platja. L'expectativa d'alguns curiosos es veu recompensada de cop i volta: centenars de llums, minúsculs, s'encenen a pocs centímetres de la sorra.

Prop de la mitjanit, un cop ja s'ha acabat el concert i abans que comenci el següent del grup madrileny Vetusta Morla, una veu en off convida els espectadors a girar-se: la dimensió artística, fins ara únicament musical, agafa volada. Desenes de puntets de colors, a la distància, s'eleven gradualment fins a formar quatre línies horitzontals sobre el mar, enmig del cel. Són 200 drons de la companyia catalana Flock Drone Art i estan tots programats per a un gran espectacle visual.

Tot comença en una tauleta electrònica: es dissenya un esbós amb tot de puntets, que més endavant seran els drons, acompanyat d'una narrativa. Es trasllada aquesta proposta a un programa informàtic que permet perfeccionar la funció i confeccionar les trajectòries dels dos centenars de drons que durant deu minuts aniran canviant constantment de posició, suspesos a l'aire.

"A l'Estartit vam fer la funció Eco 200, orientada a la preservació de la natura, amb una veu en off i una música produïda per nosaltres", explica a l'ARA el conseller delegat de la companyia, Francesc Arnau, sobre una funció que va mostrar figures com una balena, un arbre i una flor, tots en tres dimensions i en moviment constant.

"Quan ho fèiem a mà, amb 20 drons era viable, i ara ho fem amb automatismes i algoritmes matemàtics. L’ordinador ens fa el filtre i durant una estona calcula la trajectòria idònia de cada aparell. Un cop fet això, ja tenim la transició i confirmem que no xoquen", afegeix Arnau. Aleshores es tria el color i es passa tot el contingut a un altre programa, que descarrega les rutes creades per a cada un dels drons i les introdueix perquè les reprodueixin enmig del cel. Cada dispositiu pesa 1,1 quilos amb la bateria.

El projecte va començar a caminar el 2019 després de guanyar el primer premi d'un curs sobre drons al Mas Vinyoles Hub, a Sant Pere de Torelló, finançat per la Generalitat. Amb cinc socis al darrere, tres d'ells persones jurídiques, la primera cosa que van haver d'afrontar van ser les limitacions normatives. "A partir d’un centímetre de terra, qualsevol element que s'aguanti de manera constant a l’aire ja es considera dins l’espai aeri controlat. Fins ara només hi havia avions i helicòpters i amb l’arribada dels drons s'han posat a regular-ho", explica Arnau.

Van crear un primer manual d'operacions sobre com volarien, les mesures de seguretat que aplicarien, el protocol davant d'eventuals caigudes de drons i altres elements, que els va permetre començar a volar amb 100 dispositius aeris no tripulats. Això sí, en espais molt oberts i lluny dels aeroports. "Més endavant vam fer més papers i ara podem volar a tot arreu complint sempre unes normes determinades, volem a qualsevol ciutat amb 200 drons", afegeix.

A Flock Drone Art, amb una plantilla actualment de vuit persones, van arrencar comprant drons a una empresa coreana, però més endavant van crear-ne ells una versió més bona i ara com ara ja n'han produït més de drons. Tenen previst fabricar-ne 150 més per arribar a tenir-ne prop de 500 a mitjans de l'any vinent. L'empresa va facturar 415.000 euros l'any passat i la previsió aquest any és arribar a 650.000 euros. Per al 2024, la idea és portar a terme la seva primera ronda d'inversió amb un objectiu concret: multiplicar per dos les flotes de drons. Al món només hi ha una seixantena d'empreses dedicades al sector, dues de les quals a Espanya.

De moment, han treballat per a agències de publicitat, esdeveniments privats i fins i tot per a Port Aventura World. Van anar a les Illes Canàries a fer una funció per donar el tret de sortida a la comercialització d'un vehicle de la marca Volkswagen. També van omplir el cel de llumetes en moviment en un esdeveniment per inaugurar una promoció immobiliària de luxe a Marbella de la marca Karl Lagerfeld. "Ve a ser canviar els focs artificials per drons", diu Arnau.

Recentment, han creat el primer festival de drons a escala mundial, que té lloc a Lloret i també passarà per Gijón, on reproduiran funcions d'empreses de tot el món amb els seus propis drons. "Estem parlant amb diverses ciutats i una d’elles hi està interessada en el context dels mercats de Nadal", afegeix.

Tot això mentre a les xarxes aquesta setmana es viralitzava un enorme drac representat per centenars de drons a la Xina: "Tenim el nostre dubte si és un render, no tenim clar si és real, es pot fer molt de fake, no pot anar tan de pressa i amb tant de moviment. El tema és el volum de drons, en necessites més de 500". Ara caldrà veure fins on arriba l'ambició de Flock Drone Art, que contempla encara des de la distància el rècord mundial aconseguit l'any passat al gegant asiàtic: més de 5.000 drons van ballar en harmonia durant uns 25 minuts sobre Shenzhen.

stats