Tinc una filla que està a primer de batxillerat i ja li queda molt poc per triar què vol estudiar; ella insisteix que vol fer belles arts i a mi em preocupa molt perquè crec que és molt mala decisió en termes professionals. ¿M'equivoco?
Ignasi, Barcelona.
És comprensible que dubtis de les sortides professionals d’aquelles disciplines que no es consideren “pràctiques” o que no tenen una aplicació directa clara com les enginyeries, dret o medicina. Aquest argument, però, no és l’únic punt de vista que té el mercat quan busca professionals, ja sigui per contractar-los en una empresa o per finançar noves empreses.
Les empreses contracten segons els coneixements i les habilitats de la persona, però són les habilitats les que decanten la balança. Així, mentre les habilitats són inherents a la persona, i cultivar-les porta temps i esforç, els coneixements es poden adquirir i s’han d’anar reciclant. Pensa també que la tecnologia actual i en un futur molt proper, la intel·ligència artificial, podran proveir molts dels coneixements que aportem ara les persones, però no tindran encara la capacitat de motivar equips o imaginar solucions creatives. De fet, trobem filòsofs en empreses d’inversió, sociòlegs en hospitals i artistes en empreses de publicitat, i té sentit!
No sols això: moltes de les grans start-ups que s’han convertit en referents mantenen un equilibri entre el vessant tècnic i el creatiu. Per crear un videojoc es necessita programació, però perquè agradi al públic i funcioni comercialment és imprescindible sensibilitat, empatia i tenir contactes. Com deia García Lorca “és imprudent viure sense la bogeria de la poesia” i les disciplines com belles arts poden aportar al mercat propostes fresques i elements disruptius menys presents en altres disciplines.
Ara bé, tingueu en compte tant tu com la teva filla que seguir aquesta carrera també implica una gran resiliència i una fortalesa interior descomunal, ja que el mercat no tendeix a demanar graduats en belles arts explícitament, sinó que aquestes oportunitats serà la teva filla qui les haurà de buscar o, més habitualment, crear.