Sota aquest lema, Alemanya ha iniciat una profonda transformació energètica, només comparable amb el gran canvi que va suposar a tot el món l'ús massiu de petroli i derivats per l'obtenció d'energia.

Aquest gir energètic ha de transformar la manera com es produeix, emmagatzema i transporta l'energia a Alemanya des d'ara fins al 2050.

Tot arrenca en un document de només 37 pàgines que es va aprovar la tardor de 2010 com a fruit del treball conjunt de dos ministeris alemanys: el Ministeri d'Economia i Tecnologia i el Ministeri de Medi Ambient, Protecció de la Natura i Seguretat Nuclear. Ho van anomenar el concepte energètic per 2050 (Energiekonzept 2050); en aquest primer document es preveia que l'energia nuclear fes de pont entre el sistema energètic actual, mot basat en cremar combustibles fòssils (gas, carbó i petroli) i un sistema energètic pràcticament basat només en energia renovable (hidroelèctrica, eòlica, solar, biomassa, geotèrmica).

La primavera de 2011, però, va tenir lloc e

l desastre nuclear a Fukushima, i tot va canviar. El que era només un concepte energètic, un full de ruta per una previsible transformació energètica fins a 2050, es va utilitzar per pronunciar un no definitiu a l'energia nuclear. Angela Merkel i el seu equip, no pas sense dificultats, ho varen fer. Es va modificar el full de ruta dissenyat el 2010 i un any després, la tardor de 2011, s'en modificaven unes pàgines clau dedicades a l'energia nuclear. Totes les centrals nuclears a Alemanya quedaran del tot inactives el 2022.

El document és també trencador en la forma com està redactat; per exemple, enlloc d'adoptar un paper negatiu tot mirant la protecció del medi ambient i la protecció del clima com uns obstacles a superar per al creixement econòmic, fa tot el contrari. Gràcies a que volem protegir el clima, assolirem el creixement econòmic perque desenvoluparem una nova manera de fer les coses. Sempre de la ma de la tecnologia, sempre tecnologies compatibles amb el medi ambient. No pot ser pas d'una altra manera.

Tot un exemple a imitar. Apliquem el 'steal with pride'?

stats