La butxaca

Com triar on anar de vacances aquest estiu

El professor Boar ens dona uns quants consells per triar un destí de vacances tenint en compte la nostra butxaca

2 min
El Japó.

Viatjar és una activitat econòmica que va representar el 12,8% del PIB espanyol el 2023, el seu màxim històric, i que dona feina al 17% de la població activa. Decidir on viatjar dependrà en gran mesura del nostre poder adquisitiu, que, amb la inflació a la mà, cada cop és més reduït. De cara a aquesta temporada, i segons l’INE, els hotels espanyols han augmentat de mitjana un 9% respecte a l’any anterior, i els creuers i ferris, un 16%. En canvi, els vols internacionals s’han reduït un 10%.

Un factor rellevant per als viatges internacionals és el poder de la nostra moneda. Segur que tots hem sentit que una cervesa val 5 euros a Anglaterra (i és 100% real), o que al sud-est asiàtic es pot fer cada àpat per 3 euros. Sens dubte, un dels destins més favorables en relació amb la moneda aquest any és el Japó, donada la forta caiguda del ien en l’últim període. Justament pels nostres baixos preus som el destí preferit dels anglesos i alemanys.

A més, un consell important és portar efectiu amb nosaltres. Fins i tot en països de la zona euro, i per sorpresa, molts establiments no disposen de datàfon. Si a més ens referim a altres monedes, les entitats de crèdit acostumen a cobrar un tipus de canvi elevat i comissions per pagaments en moneda estrangera. En aquests casos, o bé podem portar euros en efectiu per bescanviar al mateix país de destí o hi busquem aquells caixers amb menys comissions.

Per acabar, encara que sembli bàsic, hem de comparar preus. Fer servir els típics comparadors o agències online ens pot donar una primera idea d’on volem anar, però actualment acostuma a ser més econòmic reservar directament des de la pàgina web oficial de l’establiment. Com a mínim, doneu-hi una ullada.

Ja sigui a la platja o al poble, a Alemanya o a Tailàndia, toca descansar. Bon estiu!

stats