Surt a compte invertir en empreses sostenibles?
El professor Andrei Boar analitza els factors ASG en la rendibilitat de les companyies
BarcelonaTriar amb encert les inversions i augmentar el nostre patrimoni sempre ha estat un dels objectius de la formació en finances. Quan parlem de borsa hi ha dues anàlisis principals: el fonamental, que tracta la situació de l’empresa, i el tècnic, que tracta les figures del preu. A més, en els últims anys s’hi han afegit els factors ESG o les inversions amb criteris verds, que tracten la part ambiental, social i de governança de l’empresa. Què són, exactament?
Quan parlem dels factors ESG ens referim a la petjada de carboni que té l’empresa, a la contaminació marítima que genera, a la igualtat entre els treballadors, al tracte envers el territori on s’instal·la una fàbrica o els processos per evitar la corrupció interna.
Hi ha diferents estudis que analitzen si les inversions en ESG tenen un millor rendiment que les tradicionals i els resultats són més aviat contradictoris. Per un costat, alguns estudis indiquen que les inversions verdes tenen menys volatilitat, és a dir, creixen menys, però també baixen menys en moments de crisi. Per un altre costat, d'altres no aconsegueixen trobar una relació entre menys volatilitat i inversions verdes. Per tant, avui no es pot afirmar que les inversions verdes siguin ni menys segures ni menys rendibles que les tradicionals.
Sí que és clar que cada cop més fons d’inversió i ràtings es basen en criteris d’ESG. Fa deu anys ningú es mirava aquests temes per decidir si invertir o no en una empresa. La situació s'ha girat: l'any passat només a Espanya es van invertir més de 170.000 milions d’euros amb aquests criteris. L'octubre del 2023, el 56% dels fons d’inversió europeus consideraven les característiques de sostenibilitat en la definició de la seva cartera. I, rendibles o no, els criteris ESG han arribat per quedar-se.