Consultori laboral

Què passa quan el teu cap té un treballador favorit?

Alexandra Masó explica com gestionar l'enveja en un entorn laboral

Imatge d'arxiu de persones treballant en una oficina.
2 min

El meu cap té un empleat que és clarament el seu favorit i el beneficia. És un tema que pugui plantejar o parlar amb el meu cap?

Victòria, Granollers

Si amb aquest comportament estan perjudicant la teva feina i el teu progrés laboral, sens dubte n'has de parlar. Ara bé, si és perquè ho trobes injust, amb qui has de parlar no és amb el teu cap, sinó amb tu mateixa.

Quan la seva relació et dificulta créixer en el teu lloc de treball, pensa en quines coses concretes haurien de canviar tots dos, i enumera-les quan parleu. Paral·lelament, planteja’t optar per altres llocs de treball. Sí, és dràstic, però el tema dels favoritismes sol estar lligat al caràcter, i una part del comportament del teu cap és inconscient. Vaja, dubto que sigui un sociòpata que només afavoreix el teu company per fer-te mal a tu: seria digne d’estudi.

Una altra cosa és que el teu desenvolupament no estigui amenaçat, però que ho trobis injust. Sincerament, si fossis tu la favorita, ¿t’estaries plantejant tenir aquesta conversa? Si la resposta és no, malauradament, sents enveja. La conec molt bé: no és gens agradable, et desmotiva i fa que treballis a disgust. Compte, que sentis enveja no vol dir que siguis dolenta o estiguis equivocada. Les emocions són mecanismes brillants per guiar-nos i ajudar-nos a fixar el nostre rumb a la vida. Però has d’evitar que et devori per dins. Et proposo alguns trucs per treure't aquesta sensació de la ment.

Abans d’entrar a treballar, fes-te les següents preguntes sobre el cap i el company favorit: què t’ha aportat aquesta persona? Quins problemes li has ocasionat? Fes una llista mental de les respostes, sigues concreta i repeteix aquest exercici durant les pròximes setmanes. Per sobreviure a l’enveja, has d’intentar ser menys rígida mentalment, més tolerant i recuperar la confiança en ells. L’alternativa és mantenir aquest discurs tòxic. Segon: quines coses t’agrada fer a part de la feina? Durant una temporada, centra’t en la lectura, el ioga o qualsevol activitat que et motivi i desviï l’atenció de l’enveja. Ànims i bona sort!

stats