25/12/2022

El lot de Nadal: errors a evitar

2 min
El lot de Nadal

¿És bona idea fer algun regal o cistella de Nadal als meus treballadors en un moment en què no els puc apujar el sou? De quina vàlua hauria de ser?

Ricard, Barcelona

Si en els anys anteriors no has fet lot de Nadal i aquest any decideixes fer-lo, que el motiu no sigui compensar la manca d’un increment de sou. Si els treballadors són conscients de la manca d’apujada de sou i tu els fas un obsequi per compensar-ho, estàs remarcant que no els apujaràs el sou; aleshores és quan poden haver-hi conflictes o mal ambient. Per posar un símil: si et demano que no pensis en un elefant, en què pensaràs?

En contraposició, alguns bons motius per fer un obsequi de Nadal als treballadors són agrair la seva dedicació, comunicar els valors de la teva empresa o un híbrid entre els dos motius. Per exemple, si per a tu és important treballar amb proveïdors de proximitat, el lot estarà format per productes fets a prop de l’empresa. Si tenir un tracte personalitzat amb els clients és la teva prioritat, els obsequis seran més personalitzats, amb certs detalls adaptats als gustos de cada treballador.

D’altra banda, si sempre els has fet cistella de Nadal, deixar de fer-la no és una opció: hi estem habituats, és una tradició i deixar-la de fer suposaria l’inici de rumors i temors que no vols propagar.

Pel que fa al valor: no es tracta tant del valor econòmic sinó del valor emocional que pugui representar. Per tant, un lot de Nadal pot ser un assortit dels snacks que sempre s’acaben a la màquina expenedora de l’empresa, uns dolços de la fleca on tothom compra el seu detall d’aniversari per portar a l’empresa o unes entrades per a un espectacle de màgia.

Un lot de Nadal ha de representar els valors de l’empresa i al mateix temps ha de ser alguna cosa que els treballadors considerin valuosa. Pensa en els gustos i les inquietuds del teu equip. L’equilibri no és fàcil, però de ben segur que si demanes ajuda al mateix equip estaran encantats de plantejar amb tu el lot de Nadal ideal.

stats