25/10/2022

El fracàs dels fons Next Generation

2 min
Imatge d'arxiu d'una oficina a Barcelona.

“Bon dia, Executiva Agressiva. Ja he parlat amb la persona que va trucar pels Next Generation i està molt bé, només cal que fem una altra trucada amb tu i podrem obtenir entre 2.000 i 6.000 euros”. Amb aquest briefing va començar una trucada que vaig rebre l’altre dia d'una persona que, proactivament, ens havia contactat per dir-nos que podíem obtenir no sé quants diners en la nostra digitalització.

Tot semblava meravellós, amb missatges com “totalment gratis” i “nosaltres ens encarreguem de tot”. I escolta tu, jo vull participar en la nova generació de la Unió Europea i, per què no, sucar-hi una mica. El meu primer intent, potser ho recordareu, va ser poc profitós: l’assignació de fons no anava adreçada a empreses tecnològiques que, alhora, presten serveis a empreses com la meva. Ara és l’hora d’accedir a aquesta segona ronda.

La trucada anava bé fins que vam arribar a la part dels “paquets”. “Mireu, per a una societat amb menys de tres treballadors, el paquet que teniu són de 2.000 euros i són aquest i aquest i aquest”. La cosa és curiosa: 2.000 euros per fer una pàgina web, destinats a empreses que viuen encara a la dècada dels 90. Qui no té una web ara?

Amb 2.000 euros et pots fer una web tipus targeta de visita, que si no en tens ja està bé, ¿però què passa si ja en tens? “Bé, una altra opció són 2.000 euros per a SEO” (search engine optimization per als profans, és a dir, posicionar-se bé a Google). A banda de ser un pressupost amb el qual, a una empresa de SEO, no et diuen ni bon dia, resulta que per accedir a aquest paquet has de tenir la web allotjada amb aquest proveïdor. ¿I què passa si jo, en la web, ja m’hi he gastat 50.000 o 100.000 euros durant més de deu anys de desenvolupament i pago gairebé 2.000 euros només d'allotjament (hosting) al mes? És clar que no és el nostre paquet.

El tercer és encara més dramàtic: “Community manager durant un any”. Volen que fitxi un community manager! Jo, que no deixo tocar les xarxes socials de la meva empresa a més de quatre persones...

Next generation: round two. Fail. M'esperaré al round three.

stats