Consultori laboral
Opinió 08/06/2023

A favor o en contra: treballaries en una empresa amb la qual no comparteixes valors?

Alexandra Massó recomana evitar una feina que vagi en contra dels teus ideals, sempre que t'ho puguis permetre

2 min
Un treballador assegut entre caixes en un magatzem.

BarcelonaHe rebut una oferta per canviar d’empresa i les condicions són molt bones. Ara bé, l’empresa que em vol contractar fa productes que xoquen amb els meus valors. No tinc gens clar què he de fer.

Josep, Berga

En cas que t’ho puguis permetre, rebutja l'oferta. A menys que sigui per necessitat, mantén-te en una empresa on no t’hagis de qüestionar els teus valors. Perquè, pensa-hi un moment... Què t’ha costat ser qui ets avui i tenir clars els teus principis? Segurament no ha sigut un camí de roses.

Si acceptes la feina, al principi tu mateix t’intentaràs convèncer que no és tan greu, que a vegades s’han de sacrificar els valors, que val la pena pel sou o per qualsevol altre motiu. Però a mesura que l’emoció dels primers mesos s’esfumi, començaràs a comprar llibres, buscar el suport d’amics i queixar-te a casa. Buscaràs la comprensió dels teus, però no la tindràs. Simplement perquè el teu entorn creu en els mateixos valors que tu, i, igual que tu, estan desalineats amb el pensament i les maneres de fer de l’empresa. Això porta angoixa, estrès i fins i tot sensació de pànic. Si el teu cos és intel·ligent, t’avisarà amb mals de cap, de panxa, lesions, etc. Potser aleshores prendràs consciència que no pots seguir així.

Però si malauradament ets dels qui tenen un cos molt resistent i que avisa poc, seguiràs a l’empresa i amb el temps deixaràs de ser tu. Després d’un temps de queixes i males cares, et resignes a la nova situació laboral. Com que és esgotador qüestionar-te constantment, enterres els teus valors i simules que has integrat els de l’empresa. En realitat, però, passaràs a funcionar en pilot automàtic, ignorant la teva pròpia brúixola emocional. En el millor dels casos viuràs un fet impactant que et farà despertar tots i cadascun dels teus valors adormits i aleshores, si hi ets a temps, canviaràs de feina.

Per què ho sé tot això? Perquè ho he viscut i perquè ho he vist en massa emprenedors a qui he assessorat en aquests 14 anys. Així doncs, què prefereixes, prevenir-ho o passar de puntetes per la teva vida laboral desitjant que s’acabi?

*Pots fer-nos arribar la teva consulta aquí.

stats