Consultori laboral
Opinió 20/04/2023

Solucions per quan la teva feina ja no t'entusiasma

Alexandra Masó reflexiona sobre com tornar a vibrar al teu lloc de feina i sobre si això és necessari

2 min
Oficines Alta Diagonal

Porto quasi deu anys a la mateixa feina i ja no sento l’entusiasme del primer dia. Què creus que he de fer-hi? És normal treballar ‘només per un sou’?

Pol, Sant Just Desvern

No existeix el que coneixem com a normalitat. El que per a tu és normal per a un altre és estrany. La qüestió és si tu pots treballar només per un sou. Si ets de les persones que necessiten trobar un sentit a allò que fan, treballar només per un sou serà una tortura. Si, per contra, pots treballar per un sou perquè el teu objectiu és un altre (gaudir de la família, tenir temps i diners per practicar les teves aficions, etc.), tindràs un incentiu per mantenir-te en aquesta feina. Per això et proposaria una realitat per la qual m’inclino més: les solucions de transició. En paral·lel a la feina que tens, comença a indagar en altres professions, inscriu-te a cursos d’especialització, demana de col·laborar en organitzacions que t’agradin, encara que sigui en forma de voluntariat, o comença a planificar la teva pròpia empresa. Cap d’aquestes propostes de transició ha de ser duradora a llarg termini, senzillament són experiències transitòries que t’han de servir per trobar alternatives a treballar només per un sou. Però habitualment, ens fa por temptejar noves opcions, perquè... ¿i si fracassem? Però fracassar és aprendre, i tu el que busques és descobrir, aprendre i tenir noves experiències.

L’entusiasme neix de molts llocs, com de la incertesa i els riscos calculats. Ens solen agradar les muntanyes russes perquè quan pugem sentim aquell nus a l’estómac, és l’expectativa del que vindrà, incert, arriscat però entusiasmant. Quan provem coses noves i descobrim que, tot i els entrebancs, ens agraden, ens entusiasmem. Perquè l’entusiasme significa tenir més opcions, nous reptes esperant-nos. I tornar-te a entusiasmar implica sentir que hi ha coses que desconeixes i vols descobrir. Possiblement tindràs alguna ensopegada, però pensa-hi: al final de la vida, què recordaràs millor: els dies a la feina per un sou o les aventures per trobar sentit al que fas?  

stats