Agricultura

Barcelona tindrà el seu vi blanc fet amb raïm de Collserola

La cooperativa L’Olivera comença a recuperar a Can Calopa les varietats històriques de la serra gràcies a una campanya de ‘crowdfunding’

Barcelona tindrà el seu vi blanc fet amb raïm de Collserola
3 min

L’any 1950 una cinquena part de Collserola era de cultiu. Ara només ho és un 2%. I del total d’aquesta serra barcelonina, només un 0,05% es dedica a la vinya, un cultiu que havia sigut històric a la zona, com a tota la Mediterrània. Només hi ha una finca, Can Calopa de Dalt, on es fa vi, l’única al terme municipal de Barcelona. Una finca de propietat pública -els seus antics propietaris la van donar a l’Ajuntament- i que en el seu moment va ser coneguda com a Falcon Clos, quan el llavors alcalde de la capital catalana Joan Clos va decidir el 2001 destinar-la a la producció de vi.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

L’experiment no va funcionar. Però des de l’any 2010 participa en el projecte la cooperativa L’Olivera, que ha dut la finca a la rendibilitat sense oblidar la seva funció social. Aquests productors tenen una llarga trajectòria a Vallbona de les Monges, on elaboren vins i oli des de fa més de quatre dècades. A Barcelona han capgirat el projecte de Can Calopa i ara, a més, s’han proposat recuperar les varietats de raïm històriques. “La majoria són xarel·lo i, per tant, permetran fer el primer vi blanc de Barcelona”, explica Martí Monfort, enginyer agrònom que encapçala el projecte. Però fer-ho no és fàcil. El cost pot superar els 10.000 euros per hectàrea, a més dels tres o quatre anys fins que comencin a sortir les primeres ampolles. La cooperativa ha trobat la solució per fer-ho possible en el crowdfunding.

Van obrir una campanya a la plataforma Goteo.org. L’objectiu era aconseguir un mínim de 16.000 euros i el resultat ha sigut bo: més de 20.000 euros recaptats, que s’aproximen a la banda màxima que s’havien proposat. Els treballadors de L’Olivera ja han començat la feina, plantant els peus americans. A la tardor està previst empeltar els nous ceps per cultivar el raïm que permetrà aconseguir el primer vi blanc de Barcelona, que, a més, serà ecològic.

El cas és que L’Olivera té una finalitat darrere del projecte: la inserció laboral de persones amb dificultats i risc d’exclusió social. En aquest cas són 17 joves, alguns dels quals viuen a la mateixa finca i altres en pisos. Per tant, aconseguir la viabilitat econòmica és clau per recuperar els cultius històrics, però també per seguir endavant amb el projecte social. Així ho reconeix Dolors Llonch, presidenta de la cooperativa, que a més recorda que la subvenció que reben de l’Ajuntament de Barcelona va disminuint any rere any i desapareixerà totalment l’any 2024.

De moment s’ha començat amb la recuperació de les varietats històriques en una parcel·la de 0,4 hectàrees que ara s’ampliarà a una hectàrea, però la idea és acabar d’estendre-les a les 3,5 hectàrees de la finca. El temps, però, juga en contra. Actualment a Can Calopa de Dalt es produeix un vi, el Vinyes de Barcelona, i una petita quantitat de vi natural experimental, tots dos negres. La producció actual és curta, uns 3.000 quilos de raïm a l’any. La meta per fer viable el projecte és arribar als 10.000 quilos anuals.

Mentrestant, han buscat altres vies de negoci. Per exemple, l’obertura d’una vinoteca on es venen els productes de la cooperativa, un programa formatiu amb escoles -per formar en agricultura sostenible de proximitat, però també en economia social-, el lloguer d’espais per fer-hi actes i reunions d’empresa, i la promoció de l’enoturisme són algunes de les vies de diversificació. La pandèmia va fer caure les vendes de la cooperativa un 18%. Però algunes d’aquestes activitats complementàries han funcionat molt bé malgrat el covid-19. Després del confinament es va disparar l’enoturisme local. “L’estiu passat hi va haver molta gent de Barcelona que venia a la finca per conèixer-la”, explica Martí Monfort.

Les vendes de vi van caure en el canal de la restauració per les restriccions, però van augmentar a través de la botiga online. La replantació de la vinya no es podia fer sense el micromecenatge. “Amb un pressupost anual d’uns dos milions d’euros no podíem fer la replantació sense buscar aquests recursos”, explica Dolors Llonch, que recorda que les vendes dels productes i serveis només cobreixen un 60% del pressupost. El model de L’Olivera a Can Calopa és reproduïble. Des d’aquesta finca es gestionen també les vinyes del Parc Agrari de Sabadell i s’elaboren els vins Arraona, un pas més en aquest plantejament d’agricultura a prop dels nuclis urbans i una reivindicació del passat vitivinícola de la ciutat vallesana.

Ara de Can Calopa en surten unes 4.000 ampolles anuals de Vinyes de Barcelona i unes 400 del vi natural experimental. Però segons Monfort, si s’aconsegueix fer tota la reconversió, podrien arribar a produir-se uns 18.000 quilos de raïm i 15.000 ampolles anuals.

stats