Consultori laboral

La meva empresa contamina; ¿què faig amb la meva ecoansietat?

Alexandra Masó proposa algunes accions que els treballadors poden fer per mitigar la contaminació de la seva empresa

2 min
El pla mostra el compromís amb un model de negoci en el qual la sostenibilitat està integrada en el mateix pla industrial i de negoci

L’activitat de la meva empresa contamina i això em molesta molt, fins al punt que em plantejo canviar de feina. Algun consell en aquest sentit?

Cristina, Barcelona

Més que un consell, et faig una proposta radical: queda’t a l’empresa. Si marxes, l’empresa seguirà amb les seves pràctiques; si et quedes pots ajudar-la a canviar. Volem canviar les coses, comencem doncs per canviar les que tenim al nostre abast. No n'hi ha prou amb queixar-nos i enfadar-nos amb els que tenen pràctiques poc responsables, hem de donar-los eines perquè puguin canviar. I canviar no sempre vol dir deixar de contaminar. Perquè la responsabilitat ambiental no només implica reduir la contaminació. Una pedrera no pot evitar la degradació de la muntanya, però pot preservar la fauna que hi viu creant nous hàbitats en l’entorn; una empresa tèxtil ha de seguir tenyint, però pot fomentar la reducció de residus en la producció i amb la compra a proveïdors locals, etcètera.

Per tant, comença fent propostes petites però assumibles. Potser la teva empresa no sap com canviar el model productiu per mantenir-se rendible, o potser ni tan sols entén la necessitat de canviar-lo. Comença per aquí. Ajuda-la a veure els beneficis –fins i tot econòmics– de ser socialment i ambientalment responsable.

Pots començar amb accions modestes, com posar cartells en diferents punts de les oficines recomanant apagar els llums i desconnectar els endolls abans de marxar o convèncer als companys per recaptar diners per a una ONG ambiental del territori. Continua amb propostes com promoure una plantada d’arbres resistents a la sequera en terrenys limítrofs a l'empresa. Són accions petites, però que beneficien la imatge de l'empresa i tenen un impacte en el territori.

Si marxes de l'empresa estaràs fent el mateix que ella: desentendre't del problema. Per tant, en comptes d'esforçar-te per suportar la mala praxi de l'empresa, pensa en què pots fer tu per ajudar-la a canviar. Ja ho deia el Capità Enciam: els petits canvis són poderosos!

stats