Consultori laboral

Per què parlem malament dels companys de feina?

La consultora Alexandra Masó proposa empatia i comprensió per trencar amb la toxicitat

2 min
Brussel·les no vol que els becaris facin la feina dels empleats


A la meva empresa hi ha tendència a parlar malament de la gent quan no són al davant. Em sembla molt tòxic i voldria trencar amb això. Què em recomanes?

Patricia, Barcelona

Dos dels factors més habituals pels quals això passa són la inseguretat i la cultura corporativa. Segons la teoria del conflicte, quan els nostres interessos es veuen amenaçats, ja sigui per coses com la inestabilitat econòmica, la inseguretat sectorial o per canvis constants d'equip, ens sentim insegurs i busquem la seguretat en el grup. Dins d’aquests grups, es desenvolupa la creació de cohesió per exclusió, també coneguda com parlar malament per quedar bé. Un altre possible motiu és que la cultura de l’empresa estigui fortament orientada a resultats o a l’assoliment d’objectius, orientació que pot generar un ambient altament competitiu i fer que aquesta competitivitat es traslladi a la manera de relacionar-se dels equips.  

Sigui per inseguretat o per la cultura de l’empresa, el primer pas per trencar aquest ambient és parlar-ne. I és que... quantes vegades heu comentat com us sentiu cada un de vosaltres en aquest ambient i com us agradaria que fos en realitat? Quan hi ha conflictes, tendim a l’efecte estruç, ficant el cap sota la sorra i fent veure que no passa res. D’altra banda, si actues amb el beneplàcit de la directiva, desenvolupeu sessions d’enfortiment d’equip o team buildings en què els membres de l’equip comparteixin elements de les seves històries de vida i en què puguin reconèixer i agrair públicament les contribucions dels altres. La toxicitat no es trenca amb més toxicitat, sinó amb empatia i comprensió. 

Si actues tu sola, intenta utilitzar les pauses i els espais comuns per crear diàlegs positius. El psicòleg social Arthur Aron va crear un conjunt de 36 preguntes dirigides a fomentar la proximitat i el bon ambient entre dues persones. Les preguntes són fàcils de trobar per internet. Porta’n algunes de preparades i fes-les servir per començar converses. Potser no podràs canviar tot l’ambient, però, si més no, podràs fer que, quan tu entris per la porta, l’ambient tòxic marxi per la finestra.

stats