La butxaca

Com guanyar diners quan la borsa baixa

Andrei Boar explica com les vendes a curt permeten obtenir beneficis tot i la pèrdua de valor de les accions

2 min
Imatge amb la cotització de Grifols ahir a la borsa retornant als guanys.

Com segurament ja deveu saber, de productes per guanyar (i per perdre), a la borsa n'hi ha infinits. Normalment pensem que si la borsa puja i hi tenim accions guanyarem diners. Ara bé, ¿sabeu que si la borsa baixa també en podem guanyar? És el que anomenem les vendes a curt.

Per arribar a les vendes a curt necessitem un broker, sigui a través del banc o d’una entitat independent, que serà el que ens presti les accions. M’explico. Quan fem una venda a curt el que fem és vendre unes accions que no tenim (ens les presta el broker) i, per tant, rebem uns diners en efectiu. Posteriorment, quan les accions han baixat, les tornem a comprar més barates i els hi tornem. En conseqüència, ens emportem el benefici de la diferència. Què pot passar? Com amb tot, si les accions pugen en lloc de baixar, perdrem diners perquè les haurem de tornar a comprar més cares per tornar-les al broker.

Fa uns mesos Gotham Research va emetre un informe sobre presumptes irregularitats comptables de Grifols que va fer caure l’acció fins a un 43% en un sol dia. El perquè és molt senzill: Gotham havia obert una posició en curt el dia abans de l’emissió de l'informe. Com a mínim, van guanyar 40 milions d’euros amb la caiguda del preu.

És habitual discutir en el món financer si les vendes a curt són ètiques o no. Legals ja us avanço que sí. Per protegir el petit inversor, quan la borsa baixa moltíssim (com durant l’arribada de la pandèmia) la CNMV les prohibeix per intentar frenar la caiguda dels preus.

Si mai llegiu una frase com “s’estan reduint/tancant les posicions curtes” voldrà dir que els inversors creuen que el preu ja ha arribat al seu objectiu de descens i, per tant, les tornaran a comprar per tornar-les. A la pràctica, el tancament de posicions curtes sol implicar que el preu torni a pujar.  

stats