29/05/2021

S’obre el ball de sistemes operatius

2 min

Durant molts anys, el món de la informàtica personal descansava sobre un parell de plataformes: el Windows de Microsoft i el MacOS d’Apple, amb Linux provant de treure el nas al fons de tot. Però van arribar els telèfons intel·ligents i la cosa es va complicar per als creadors d’aplicacions: podien desenvolupar per a Symbian i accedir al parc de terminals Nokia, o bé per als BlackBerry, o per a PalmOS, o fins i tot per a la variant PocketPC de Windows.

Tots aquests sistemes -i uns quants més- van acabar arraconats amb l’arribada de l’iPhone i el seu sistema iOS, i poc després per l’Android de Google. Cap dels intents de les marques clàssiques del sector va aconseguir aturar la formació del duopoli iOS/Android que ha dominat la indústria dels mòbils durant els últims anys.

Si més no, fins ara. Aquests dies hem sabut de dos moviments en curs que poden arribar a modificar el panorama. El primer estava cantat: la firma xinesa Huawei ha confirmat que traurà la versió per a smartphones del seu sistema operatiu HarmonyOS (HongmengOS al seu país d’origen). Ho fa per necessitat: amb les restriccions comercials imposades pels EUA, cada vegada li és més difícil continuar amb Android. Huawei aspira a l’autosuficiència i ja està fent servir HarmonyOS en altres tipus de dispositius, però ara vol controlar tota l’experiència dels telèfons que encara ven, sobretot a la Xina. Alguns experts asseguren que a sota de HarmonyOS no hi ha altra cosa que una còpia d’Android, però això ja és un altre tema.

L’altre sistema operatiu que amenaça amb desembarcar ja és més inesperat: es tracta de Fuchsia, una nova plataforma que Google no va mencionar a la seva convenció anual I/O de la setmana passada, però que té preparada per si acaba perdent el litigi contra Oracle pels drets d’ús del llenguatge Java en gran part del sistema Android. El futur es torna a complicar per als creadors d’aplis i serveis mòbils.

stats