FINANCES

Es reactiva l'interès per CatalunyaCaixa

El Santander i el Sabadell presentaran una proposta en la nova subhasta, però CaixaBank descarta fer-ho

Es reactiva l'interès per CatalunyaCaixa
Toni Garganté
25/11/2012
2 min

Han passat cinc mesos des de la suspensió de la subhasta de CatalunyaCaixa. En aquest temps, les auditories de Roland Berger i Oliver Wyman han pentinat el sector i han mostrat les necessitats de capital del sector financer.

CatalunyaCaixa va comptabilitzar un dèficit de 10.850 milions d'euros en el pitjor escenari i va quedar enquadrada en el grup de les entitats més perjudicades (juntament amb Bankia, Novagalicia i Banc de València), que són les que han de rebre les injeccions de capital públic més urgents per arribar als nivells de capital exigits. El dubte, després de tots aquests exàmens al sector, era si el FROB reactivaria les privatitzacions de CatalunyaCaixa i de Banc de València, les operacions que van quedar paralitzades el juny passat.

Aquests dubtes van quedar esvaïts el 16 de novembre, quan el FROB va notificar que reactivava les subhastes de totes dues entitats. Però no es concretava la naturalesa del procés, fixat fins ara amb un elevat esquema de protecció d'actius (EPA), el sistema que va funcionar en els casos de la CAM i Unnim, adjudicades al Sabadell i el BBVA, respectivament. L'EPA preveu en aquests dos casos que el 80% de les pèrdues esperades dels actius tòxics siguin absorbides pel sector a través del Fons de Garantia de Dipòsits.

Nou sistema

La creació del banc dolent ha fet repensar la fórmula de la subhasta, perquè els actius i préstecs tòxics es traspassaran al Sareb (nom amb què es coneix el banc dolent ). Les quatre entitats públiques reduiran el seu volum un 40% de mitjana. Un cop feta aquesta operació, es produirà la privatització, un procés que es podria allargar fins al febrer.

Els candidats potencials són els mateixos sis que van presentar oferta al juny: Santander, CaixaBank, Sabadell, Popular, Kutxabank i JC Flowers. Però la realitat ha fet tocar de peus a terra molts d'aquests interessats. És el cas de Banco Popular, que va suspendre l'examen d'Oliver Wyman, amb unes necessitats de capital superiors als 3.000 milions. L'entitat presidida per Ángel Ron està més entretinguda a fer una ampliació de capital de 2.500 milions que a quedar-se CatalunyaCaixa. CaixaBank ja ha descartat participar en la subhasta, després d'absorbir Banca Cívica.

Per tant, els candidats reals es redueixen a tres: Santander, Kutxabank i Sabadell. La setmana passada, el conseller delegat d'aquest últim banc, Jaume Guardiola, va reconèixer que manté l'interès en la subhasta, però molt matisat si aconsegueix duplicar presència a Catalunya comprant l'antiga Caixa Penedès a BMN. A més, l'entitat vallesana encara està distreta acabant de tancar la integració de la CAM.

També el Santander va explicitar la voluntat de participar en la privatització. CatalunyaCaixa compta amb una quota en oficines del 17% a Catalunya, només per sota de CaixaBank.

stats