Indústria

Adeu als mítics fils imprescindibles per cosir 'made in Catalonia'

Gütermann, controlada per un fons d'inversió nord-americà, tanca la planta de Santa Maria de Palautordera tot i tenir beneficis i marxa a Turquia

Fils Güterman

Santa Maria de Palautordera (Baix Montseny)Tothom que tingui unes mínimes nocions de cosir a màquina sap la importància del fil que es fa servir. És qüestió de pràctica: el primer dia que proves de cosir amb un fil de marca no t'hi fixis d'un kit de costura del basar del barri t'agafen ganes d'enviar-ho tot a pastar fang, i amb el temps descobreixes que un fil de qualitat, resistent, marca la diferència. Com per art de màgia, el fil no es trenca ni s'embolica. Els de Gütermann, que segurament heu vist a l'estanteria de colors de qualsevol merceria, entren en aquesta lliga. I potser poques persones a qui els agrada cosir saben que, tot i tenir un nom d'origen alemany, durant gairebé un segle aquestes bobines de fils irrompibles de tota mena de colors s'han fabricat a Catalunya. I durant més de 30 anys a la planta de Santa Maria de Palautordera (Baix Montseny, Vallès Oriental). A finals d'any, però, s'acabarà del tot aquesta producció made in Catalonia. Al maig, l'empresa va comunicar a una plantilla formada per 67 treballadors –molts dels quals duien a la planta des dels inicis– que s'emportava la feina a Turquia. Concretament, a Istanbul. Va ser una decisió unilateral, sense possibilitat de negociació.

La decisió "es va prendre des dels Estats Units, on qui mana és el fons d'inversió que controla el fabricant de fils American & Efird, que fa uns anys va comprar l'empresa alemanya Gütermann", assenyala Julio Aguilar, director de la planta de Gütermann a Santa Maria de Palautordera fins que tanqui el 31 de desembre. Va ser el 2014 quan el llavors segon productor mundial de fils va decidir comprar el seu gran competidor a Europa i el futur de la planta catalana va començar a estar a mercè del que es decidís des de l'altra banda de l'oceà Atlàntic. A això s'hi va afegir la compra, anys més tard, del gegant de la costura per part d'un fons d'inversió també nord-americà. El 23 de maig la notícia va caure com una galleda d'aigua freda. Van començar les negociacions amb sindicats i, a punt d'esgotar el termini i després d'un dia de vaga, es va arribar a un acord que l'assemblea de treballadors va ratificar. "No ens pot semblar bé perquè va ser una decisió unilateral de l'empresa presa a milers de quilòmetres", explica César Palacios, responsable de polítiques industrials de CCOO. El sindicat, però, va valorar positivament els termes de l'acord, que inclou un pla de rendes per a les persones de més de 55 anys.

Beneficis fins al final

Malgrat la mala notícia, la planta catalana ha mantingut la producció fins a l'últim moment. Aguilar destaca que la decisió en cap moment es va prendre per un problema de resultats: "Aquí no hi havia pèrdues. Els últims anys l'empresa es mantenia". Ara bé, American & Efird va dir que volia més beneficis i que li convenien més els sous més baixos de Turquia, tal com van decidir fa 30 anys ampliar la producció d'Argentona a la planta de Santa Maria de Palautordera perquè era més barat de fabricar-hi que a Alemanya. La història de la marca de fils a Catalunya es remunta al 1931, quan va ser registrada com a Sedas Gütermann, S.A, a Barcelona, al carrer Pérez Galdós del barri de Gràcia.

Amb una facturació de 14 milions d'euros, la planta del Baix Montseny va fabricar l'any passat milions de bobines. I aquest any preveu estar per sobre del pressupost previst abans del tancament, i això tenint en compte que a finals d'octubre ja va marxar un 20% del personal i al novembre tot el personal de producció. "Gràcies a la feina feta durant molts anys, hem aconseguit unes productivitats molt bones i uns nivells de qualitat altíssims –detalla Aguilar–. El temps dirà fins a on hem estat capaços d'arribar". Ara mateix a la planta només hi queda manteniment, magatzem i administració, que estan tancant l'enviament de les màquines a Turquia. El director de la planta també posa punt final a una etapa i reconeix especialment el "compromís" i "esforç" de les persones que han treballat a Gütermann Espanya aquest 2023. "Totes les paraules que pugui dir no seran suficients per descriure el que hem viscut en els últims mesos", diu.

Ara bé, tanca la planta catalana però a qualsevol merceria es podran continuar trobant els fils Gütermann. Si bé els darrers anys ja s'enviaven a Alemanya perquè des d'allà es distribuïssin per tot Europa, també a la Península, ara seguiran el mateix camí, però procedents de la nova planta a Istanbul.

stats