ENERGIA

Guerra oberta de les elèctriques amb el ministre Nadal

Les companyies creuen que l’actuació del govern espanyol les ha debilitat just quan es prepara una consolidació del sector energètic a Europa

Guerra oberta de les elèctriques amb el ministre Nadal
Xavier Grau
24/09/2017
3 min

Els alts executius de les empreses energètiques espanyoles no es poden treure el neguit de sobre els últims dies. Ho ha provocat una caiguda a la borsa del valor de les seves empreses que atribueixen, directament, a l’actuació del govern espanyol i, més concretament, apunten al ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal. La situació és especialment delicada perquè les elèctriques espanyoles perden valor a la borsa just quan els mercats esperen un nou ball de compres i fusions de les companyies del sector a Europa.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Red Eléctrica, Endesa, Iberdrola i Gas Natural se senten debilitades en aquest moment crucial, quan pensaven que ja s’havia superat la política de l’anterior ministre, José Manuel Soria, que va convertir Espanya en l’estat amb més demandes d’inversors privats davant de Ciadi, l’organisme d’arbitratge del Banc Mundial.

El detonant va ser un informe del banc d’inversions Goldman Sachs del 14 de setembre, en el qual anunciava futures retallades per al sector elèctric. La informació en què es basava el banc era la que li havia facilitat el govern espanyol. I l’efecte va ser devastador: Red Eléctrica, Gas Natural, Endesa i Iberdrola, en un sol dia, van perdre a la borsa gairebé 3.000 milions d’euros de capitalització. La credibilitat del banc d’inversió no donava peu a dubtes. No era un informe fet per un analista a partir de conjectures, sinó que deixava clar que era el fruit de la informació que els havia transmès el govern espanyol en diverses trobades.

Goldman Sachs, en el mencionat informe, augura una rebaixa de la rendibilitat del sector elèctric a Espanya al voltant del 8% a partir del 2020. ¿Per què? El banc exposa dos motius principals. D’una banda, un descens significatiu, al voltant del 40%, en el negoci de la distribució en el període del 2020 al 2025. Un descens d’ingressos que afectaria especialment Red Eéctrica, la companyia que s’encarrega de la distribució de la molt alta tensió i que té com a principal accionista el mateix estat espanyol a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI). Però la retallada afectaria també la distribució que fan les filials de les grans elèctriques. Per exemple, a Catalunya la distribució -sigui quin sigui el comercialitzador que tingui el client- la fa bàsicament una filial d’Endesa.

Evolució elèctrica a la borsa

D’altra banda, Goldman Sachs també preveu un descens de la rendibilitat del negoci de les renovables a partir del 2020, que podria ser d’un 30%, i que es veurà agreujada per la pressió a la baixa en els ingressos per les noves subhastes d’energies verdes.

Els màxims executius de les companyies elèctriques van rebre molt malament l’informe de Goldman Sachs, expliquen fonts d’una d’aquestes elèctriques. No tant perquè el banc d’inversions fes un informe sobre el sector a Espanya, com perquè revelava que les seves informacions sortien de converses amb representants de l’executiu de Mariano Rajoy.

La ira es va girar en contra del departament que dirigeix Álvaro Nadal, en considerar que la informació que havia donat al banc d’inversió era un autèntic tret a la línia de flotació del sector. Un sector que ja ha guanyat diversos contenciosos al govern espanyol, com és el cas de l’aportació per finançar el bo social o sobre els marges del preu voluntari del petit consumidor (PVPC), el preu regulat. I encara queden casos per decidir, com el de l’impost elèctric, que està en mans del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

L’informe arriba en un moment en què s’està treballant en la transició energètica per arribar a complir amb els objectius europeus, que a curt termini estableixen que l’any 2020 un 20% de l’energia hauria de ser d’origen renovable. Però aquest no és el problema més important. Fonts del sector expliquen que, si el que volia el ministre era atreure inversió estrangera per a aquest sector, ha aconseguit exactament el contrari.

Hi ha analistes que creuen que Nadal ha tornat a posar les grans empreses del sector en el punt de mira de les multinacionals europees que estan vetllant les armes esperant una onada de fusions. De fet, ja fa dies que les especulacions apunten a un possible acostament de Gas Natural a EDP, d’Iberdrola a Innogy, o la possibilitat que si la italiana Enel necessita fer caixa es vengui la seva participació a Endesa. La caiguda a la borsa de les elèctriques podria posar dificultats a les companyies espanyoles per ser líders en aquestes operacions corporatives, que encaminen el sector a la fi de l’època dels denominats campions nacionals per passar al concepte de campions continentals.

stats