La cara i la creu de les germanes Ortega

Sandra perd el seu anonimat per una disputa judicial, mentre que Marta aixeca el dit en la successió a Inditex

6 min
La cara i la creu de les germanes Ortega

L’anonimat de la dona més rica d’Espanya va durar 45 anys. És l’edat que tenia Sandra Ortega Mera quan la seva mare (la primera esposa amb qui Amancio Ortega va fundar Inditex) va morir de manera inesperada d’un vessament cerebral durant unes vacances a Menorca. El forçós camí fins al tanatori rodejada de fotògrafs i càmeres de televisió va ser l’oportunitat de veure per primer cop una dona de cabells curts tenyits de vermell que acumula una fortuna de més de 5.600 milions d’euros, segons la revista Forbes.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

La mort de Rosalía Mera el 2013 va convertir la primera filla del magnat gallec en la persona amb el patrimoni més gran d’Espanya després del seu propi pare. En herència va rebre, entre molts altres béns, un 5% d’accions d’Inditex, el colós de la moda per al qual la seva mare va començar cosint batins des de casa mentre el seu pare atenia els clients. Després d’aquesta irrupció en la vida pública, però, Sandra Ortega va aconseguir en gran part mantenir de nou un perfil baix i dedicar-se a gestionar els actius immobiliaris, participacions i fundacions benèfiques del seu llegat matern. O almenys així ha sigut fins fa ben poc.

La filla gran del magnat està immersa ara en una disputa judicial amb el que va ser el gestor del seu ingent patrimoni durant més de dues dècades, un enfrontament que l’ha obligat a acaparar més protagonisme del que li agradaria. Segons va avançar Eldiario.es, Sandra Ortega ha interposat dues querelles per apropiació indeguda, falsedat documental i administració deslleial contra José Leyte, responsable fins al novembre del 2020 de Rosp Corunna, el family office a través del qual gestiona les seves inversions. Contactada per l’ARA, una portaveu de la societat va evitar valorar un procés que segueix en marxa, després que les denúncies fossin admeses a tràmit.

Quan després de 20 anys Sandra Ortega va prescindir de Leyte, el cessament per “pèrdua de confiança” amagava algunes sospites. Segons la publicació, Rosp Corunna va encarregar un informe financer a la consultora KPMG per investigar si el directiu havia mantingut conductes fraudulentes durant la seva etapa de gestió. El resultat d’aquesta auditoria seria, d’acord amb la informació publicada per Eldiario.es, el motiu de les dues querelles presentades per la primogènita d’Ortega. En paral·lel, Leyte també ha denunciat Rosp Corunna, a qui reclama la indemnització com a treballador que li pertocaria d’acord amb la seva antiguitat.

Els beneficis de la gestora de patrimoni de Sandra Ortega estan inevitablement lligats als alts i baixos del dividend d’Inditex. És per això que el 2020, segons els últims comptes disponibles dipositats al registre mercantil, la societat va tancar amb uns números vermells de 91 milions d’euros, en comparació amb els 109 milions que havia guanyat en l’últim any prepandèmia. A més, aquesta societat encara controla el 30% d’un negoci que ha patit durament la sacsejada del covid. Va ser Rosalía Mera, la mare de Sandra Ortega, qui va decidir entrar com a accionista a Room Mate, la cadena d’hotels propietat de l’empresari madrileny Kike Sarasola. Com va avançarCinco Días, però, des del febrer la gestora busca desfer-se d’aquesta participació i reestructurar la cartera d’inversions turístiques.

El hòlding empresarial de Sandra Ortega també inclou dues sicavs, Soandres de Activos i Breixo, un 5% de la farmacèutica Pharma Mar i la immobiliària Ferrado. A través d’aquesta societat, l’hereva del tèxtil ha començat a construir aquesta setmana un resort de luxe a la regió litoral portuguesa d’Alentejo. A finals del 2020 Rosp Corunna, que està en plena reformulació de la seva estratègia d’inversió, controlava actius per valor de 5.986 milions d’euros, mil menys que un any enrere.

Mentre la gran dels Ortega intenta recuperar el seu lloc allunyat dels focus, la seva germana petita ha fet un gest en les últimes setmanes que denota tot el contrari. Marta Ortega Pérez (filla de l’empresari i Flora Pérez, la treballadora d’Inditex que es va convertir en la seva segona dona) va sorprendre aquest estiu amb una entrevista de portada al suplement mensual del Wall Street Journal. Amb mirada desafiant i vestint una camisa negra lluent, l’hereva més mediàtica del gegant tèxtil contestava per primera vegada les preguntes d’un mitjà de comunicació, un silenci que ha trencat abans que el seu pare. “L’arma secreta de Zara”, sentenciava el titular de la publicació nord-americana.

La peça revelava una incògnita que no s’ha desvelat mai del tot: ¿quin càrrec té Marta Ortega a Inditex? La resposta ràpida és cap ni un. Però tot i no tenir un rol concret, la filla de l’home més ric d’Espanya explicava que el seu dia a dia consisteix en supervisar la feina de l’equip de disseny de moda per a dones. Cada matí, es reuneix amb el director financer, Miguel Díaz, i altres alts directius del grup per revisar els rànquings dels productes més venuts de les marques d’Inditex. Marta Ortega també confessava una pràctica de manual de l’empresari preocupat per la imatge de la seva firma: cada setmana dedica una estona a visitar botigues d’Inditex per comprovar què s’hi respira. “Sempre seré allà on l’empresa em necessiti”, es limitava a dir l’aspirant a empresària.

Per molt que no ho digui explícitament, el destí de Marta Ortega sempre ha anat més encaminat a seguir els passos del seu pare que en el cas de la seva germana Sandra. Mentre que aquesta última va anar a un institut públic i es va llicenciar en psicologia a la Universitat de Santiago de Compostel·la, la petita del llinatge va acabar els estudis obligatoris en un internat a Suïssa i es va traslladar més tard a Londres per graduar-se en negocis internacionals. La seva primera feina com a titulada universitària va ser a la capital britànica, precisament, en una de les botigues del seu imperi familiar a King’s Road, a l’opulent barri de Chelsea. “La primera setmana pensava que no sobreviuria”, explicava sobre aquella primera experiència com a dependenta de Zara.

Més tard, Marta Ortega començaria el seu particular Erasmus a través de diferents divisions i filials d’Inditex, però sempre sense un títol definit dins de la multinacional. “No saps quin serà el teu futur, i estic oberta a tot. Però per ser sincera m’agradaria estar a prop del producte. Crec que això és el que sempre va fer el meu pare”, apuntava la filla petita del multimilionari sobre una possible successió a la companyia. La resposta la completava l’home que ara per ara controla el rumb del grup. El conseller delegat i president d’Inditex, Pablo Isla, destacava d’ella que és “molt humil” i amb “opinions fortes sobre molts temes”, però es va limitar a afirmar que el seu rol serà “més rellevant” a mesura que creixi el focus sostenible de l’empresa. Contactats per l’ARA, cap portaveu d’Inditex va respondre a les preguntes sobre el futur de Marta Ortega.

Amancio Ortega, de 85 anys, no s’ha jubilat mai del tot després de cedir a Isla la gestió del seu imperi i encara es deixa veure gairebé cada dia a la seu d’Arteixo. Però el fet que Marta Ortega sempre s’hagi mantingut vinculada a Inditex ha fet créixer les especulacions sobre un hipotètic repartiment de l’herència, en el qual ella seria qui heretaria el títol de primera accionista del grup, mentre que la immobiliària Pontegadea (amb més de 14.000 milions d’euros en actius) seria per a Sandra Ortega. L’empresari té un tercer fill, Marcos, de la seva relació amb Rosalía Mera, amb paràlisi cerebral severa.

A diferència de la seva germana gran, són habituals les aparicions de Marta Ortega a les primeres files de les passarel·les de firmes d’alta costura com Valentino. Amant declarada de la moda i els cavalls (va ser genet en competicions d’alt nivell), entre les seves amistats hi ha personalitats com el desaparegut fotògraf de les estrelles Peter Lindbergh, els models Eugenia Silva i Jon Kortajarena, el dissenyador Narciso Rodríguez o una altra hereva milionària, la grega Athina Onassis.

De fet, les seves dues bodes també han sigut de les comptades ocasions en què el seu pare s’ha deixat caçar per les càmeres. La petita del magnat té dos fills: el primer, del seu matrimoni amb el genet Sergio Álvarez, i la segona, de la seva actual relació amb Carlos Torretta, exdirectiu de l’agència internacional de models Elite.

La premsa del cor sempre ha suposat una relació distant entre les germanes, les quals encara mantenen almenys dos punts d’unió tot i portar vides i futurs radicalment diferents: el marit de Sandra també treballa a Inditex amb Marta i totes dues han coincidit en no allunyar-se mai de la Corunya, la capital gallega on es va començar a escriure la seva història.

stats