Consultori laboral

Vestir informal a la feina: com estan canviant els codis

La consultora Alexandra Masó anima a qüestionar-se si la vestimenta és una norma o simplement una inèrcia

2 min
Imatge d'arxiu d'una oficina a Barcelona.

Treballo en una multinacional on la gent vesteix molt formal. Recentment, ha entrat un company jove que vesteix molt informal i em fa por que això el penalitzi. Hauria de parlar-hi?

Arnau (Martorell)

La motivació que et porta a parlar amb ell és altruista i de bon cor; vols donar-li una indicació entorn de la cultura d’empresa que ell encara no coneix. Per tant, parlar-hi és una fantàstica opció. Ara bé, abans assegura’t que siguis tu i no ell el que està seguint el codi de vestimenta.

Segons una enquesta de Ypulse del 2021, un quart dels homes de la generació Z (joves d'entre 13 i 39 anys) segueixen el codi de vestimenta batejat com athleisure o vestimenta de gimnàs. De fet, la revista Vogue el 2019 ja proclamava que l’athleisure seria el nou codi de vestimenta a l'oficina. La covid i l’increment del teletreball només han fet que augmentar aquestes xifres. Segons les últimes enquestes europees del 2023, el 70% dels treballadors prefereixen triar lliurement el seu codi de vestimenta a la feina.

La pressió per una vestimenta molt informal, però, no només ve del mercat i les noves generacions. Marques adreçades a l'athleisure com Nike, lululemon, Shein o Hollister han augmentat notablement la seva facturació en els últims anys. Nike, per exemple, ha augmentat els ingressos en un 31% respecte al 2019, o lululemon, un referent de l’athleisure que ha duplicat els seus ingressos de 6 a 9 bilions de dòlars en només tres anys. Corporacions de la talla de Goldman Sachs o JP Morgan ja han cedit a aquesta tendència: des del 2019 és opcional l’ús de l'americana per als seus treballadors. Fins i tot els japonesos aposten per la informalitat; el 2005, el ministeri de Medi Ambient va impulsar la iniciativa Cool Biz per fomentar la roba informal a la feina a l’estiu i evitar cops de calor i afeccions per les altes temperatures.

Per tant, aprofita per validar si realment el codi de vestimenta formal segueix sent una directriu d’empresa o una inèrcia que, amb el pas dels anys, heu adoptat com a norma.

stats