Consultori laboral

Què fer si dos treballadors es barallen i destrossen l'ambient laboral?

Alexandra Masó ens dona les claus per recuperar una relació laboral correcta

2 min
Un grup de treballadors en una empresa de software

BarcelonaTreballo en una empresa amb set treballadors amb una relació molt propera entre nosaltres i dos companys s’han enemistat i no es parlen. La situació afecta l’ambient de feina i volia preguntar com abordar la qüestió. Gràcies!

 Helena, Badalona

Segurament la teva primera reacció és parlar amb ells i intentar apropar posicions. No ho facis. No tens el quadre sencer de què passa per les seves ments i, tot i que pots desitjar que s’arregli, no és la teva responsabilitat solucionar els seus problemes. Què pots fer, aleshores? Primer, fer-los conscients de com us afecta el seu problema. Segon, buscar un nou equilibri.

En primer lloc, encara que sigui el seu problema, han d’entendre que segueixen sent responsables de mantenir el bon ambient laboral. Procureu que, com a mínim un cop per setmana, algú els recordi –a cada un d’ells i per separat– una dinàmica que hagi canviat des de la baralla o alguna cosa que heu perdut des de la seva enfadada. No es tracta de culpabilitzar-los, sinó d’explicar-los com us afecta el seu comportament per fer-los conscients de la seva responsabilitat.

En segon lloc, ha sigut molt bonic mentre ha durat, però ja saps que res és per sempre, tampoc les bones dinàmiques d’equip. Tant si acaben resolent les seves diferències com si no, l’equip ha canviat, i els altres membres heu de crear un nou equilibri. Imagina’t que no s’han barallat, sinó que hi ha dos nous fitxatges a l’equip que han substituït aquests dos perfils. De fet, això és exactament el que ha passat. Per tant, ¿quins rols podeu agafar que abans tenien els altres companys i que ajudaven a mantenir l’equip cohesionat?

És important recordar quin és l’objectiu. Si és venjança i fer-los veure el vostre disgust per aquesta situació, oblida’t de tot el que he dit. En canvi, si voleu recuperar un bon ambient, deixeu fora la decepció i fins i tot el cabreig, en pro de l’equip. Amb la ira no s’hi pot negociar, i mostrar més ira només empitjora les coses. Per tant, dona suport a l’equip que té la voluntat de recuperar el bon ambient per fer-ho possible, i... qui ho sap, potser amb el temps el nou ambient supera l’anterior!

stats