Consultori empresarial

Com sortir de la teva pròpia empresa

Alexandra Masó explica què cal fer quan un directiu vol abandonar la companyia que ha fundat però els altres accionistes li demanen que continuï

2 min
Abandonar l'empresa contra la voluntat dels accionistes pot ser una tasca complicada.

Vaig crear l'empresa i m'ha anat bé, però sento que ja no em motiva i crec que hauria de fer un pas al costat. Com ho puc gestionar amb els accionistes, que em volen al capdavant? Carme (Barcelona).

— Primer, cal garantir l’estabilitat de l’empresa al mercat. Després, cal seguir un procés de canvi sincronitzat amb la manera de fer de l’accionariat.

L’estabilitat de l’empresa està lligada al seu propòsit. Quan vas construir l’empresa ho vas fer amb una visió molt personal del món, seguint els teus valors o principis i marcant unes fites a llarg termini: això és el propòsit o core d’empresa. El mercat compra aquesta manera de fer i així ens posicionem al mercat. Si ha canviat el propòsit d’empresa o ara mateix no està clar, intenta reforçar-lo abans de moure’t tu, ja que t’interessa l’estabilitat de l’empresa perquè la teva transició sigui fluida. Si, per contra, el propòsit d’empresa segueix sent el mateix, probablement has canviat tu i un pas al costat serà el més avantatjós per a totes les parts.

Quan l’estabilitat està garantida, planifica i comença el procés de canvi. Quan planteges un canvi com aquest, evita innovacions i segueix els camins coneguts. Pregunta’t quines grans decisions preses en el passat han sigut acceptades i implementades amb més fluïdesa per l’accionariat. Quins elements tenen en comú i han sigut “facilitadors” del canvi? Poden ser proveïdors, accions concretes, moments de l’any o formats de diàleg. Per exemple, si les grans decisions que han funcionat anaven acompanyades d’un informe expert, procura que en aquest procés també es complexi. El que és important és que utilitzis aquells elements que ja han funcionat en el passat per fer fàcil el procés de canvi.

Finalment, necessitaràs aliats. A qui pots reclutar perquè t’ajudi? Qui ha influenciat en anteriors decisions d’accionariat? Algú del teu entorn ha viscut un procés similar i et pot escoltar? Hi haurà impediments i no pots anticipar-los, però comptar amb aliats t’ajuda a enfrontar-los més ràpid i amb més possibilitats d’èxit.

stats