Consultori empresarial

Què pots fer quan ja no t'entens amb el teu soci

Alexandra Masó destaca la importància d'un pacte per crear un marc objectiu de regles

2 min
Abans de la pandèmia els directius passaven una mitjana de 23 hores setmanals en reunions.

Tinc problemes creixents de relació amb el meu soci (ho som a parts iguals). Inicialment teníem diferències de criteri empresarial, però cada cop són més acusades i estan afectant la relació personal i l'ambient a l'empresa. Com ho afrontaries? (Oriol, Esplugues)

— Els problemes de comunicació entre socis són habituals i molt complexos, perquè s’hi vinculen elements personals i professionals. Per això us recomano crear un pacte de socis. El pacte de socis o acord de socis és un document vinculant que regula el funcionament i les relacions entre socis dins l’empresa. Podeu demanar a un advocat mercantil el seu suport per redactar el pacte de socis o podeu elaborar-lo vosaltres mateixos. El que és fonamental perquè funcioni és que el primer esborrany el feu vosaltres, ja que és una eina pensada per assolir el consens, molt similar a les eines utilitzades en relacions internacionals per a la desescalada d’un conflicte.

El primer pas és posar sobre la taula els interessos dels dos socis. Per fer-ho, cadascun escriviu per separat una carta als Reis d'Orient exposant el que desitgeu per a l’empresa i el que voleu evitar. Un cop escrites, us reuniu per presentar les cartes seguint una dinàmica nominal. Aquesta dinàmica és molt simple: implica que mentre un parla l’altre escolta, només quan el primer ha acabat d’exposar la seva carta el segon pot fer preguntes del que no ha entès, però res més. Els dos socis exposeu les cartes i posteriorment deixeu uns dies de reflexió.

A partir d’aquí comenceu la redacció de l’acord de socis. Primer descriviu aquells punts en què tots dos coincidiu, i aneu tractant els punts de menys a més conflictius. Deixeu per al final els que generen més controvèrsia i procureu que tots els punts quedin escrits en el document. L’últim pas abans de firmar el pacte, i la cirereta del pastís: redacteu una secció d’acords de desacords. És a dir, quines repercussions hi ha si algun de vosaltres incompleix l’acord? Com s’aplicaran les sancions? L’objectiu d’aquest punt, i del pacte en si, és crear un marc objectiu de regles que us permeti generar una relació més neutral i fluida, basada en criteris consensuats.  

stats