18/02/2023

El consultori: com gestionar els nervis en una entrevista de feina?

2 min
El que has de fer  (i el que no) en una entrevista de feina

BarcelonaHe detectat que a les entrevistes de feina em poso molt nerviosa i les faig malament. ¿Tens algun consell?

Àngela, Tortosa

Els nervis són resultat de la incertesa i, per tant, de no controlar. Per combatre-ho, millora la teva sensació de seguretat i centra la ment en una altra cosa.

L’angoixa en una entrevista de feina sol ser expressada per la por al no. Encara que hi hagi futur després d’una entrevista de feina fallida, la possibilitat d’un no ens connecta amb els nos que hem rebut en el passat i la por de tornar a rebre un no i que rebrotin aquestes sensacions molestes ens posa molt nerviosos. Per evitar aquesta sensació, practica entrevistes i guanya seguretat davant del no. Si pots, comença per entrevistes de feines que no t’interessin tant, i ves escalant en grau de rellevància. Prepara’t cada entrevista; escriu les respostes a possibles preguntes, practica davant del mirall i fes la funció. No et preocupis si una funció no surt bé, es tracta de guanyar seguretat.

D’altra banda, centra’t en un objectiu més gran. Desvia l’atenció de la ment i grava’t que l’important no és l’entrevista sinó dominar l’art de ser contractat. A partir d’ara planteja’t les entrevistes com una venda comercial. Si visites diferents empreses per oferir-los els teus serveis, és normal que algunes et diguin que no, l’important és que extreguis informació del que et diuen per anar millorant la teva tècnica de venda. Així doncs, planteja’t l’entrevista com una investigació; estàs recopilant informació per saber com són les empreses que t’entrevisten, què tendeixen a preguntar, com respons, etc. Quan surtis de l’entrevista anota en una llibreta les teves impressions. Divideix les anotacions en tres blocs: introducció, desenvolupament i desenllaç, i descriu què s’ha fet en cada bloc i com t’has sentit.

Per acabar, després de cada entrevista, fes alguna cosa que t’agradi; una copeta de vi, un passeig davant del mar, etc. Reconeix-te el mèrit de l’esforç, que s'ho val!

stats