Consultori laboral

Et disperses a l'hora de treballar? Breu manual de supervivència

La consultora Alexandra Masó ens explica tècniques per concentrar-nos a la feina

2 min
Una treballadora
en una oficina d’Hisenda a Madrid

Tinc una feina creativa i teletreballo i de vegades em costa concentrar-me. Hi ha mètodes que em puguin ajudar? Què em recomanes?

Lluïsa, Tona

El primer és que identifiquis quin tipus de concentració et falla. És una manca de concentració generalitzada en tot el que fas, o més limitada a certes tasques o moments del dia?

Com explicava el psicòleg Mihaly Csikszentmihalyi, concentrar-nos en general és una habilitat que es cultiva. Si et costa concentrar-te i et disperses ràpid, segurament estàs desentrenat. Per recuperar l’hàbit de concentració, el primer pas és detectar i reduir les teves fonts de distracció. Per exemple, obrint el correu electrònic només tres moments al dia i mantenint el mòbil en silenci quan vols concentrar-te. De fet, l’ideal seria una vida sense cap distracció per fomentar la concentració i, en el teu cas, també la creativitat. Pensa que Al Gore utilitzava el concepte d'“armes de distracció massiva” per referir-se a les noves formes de relació digitals.  

Una segona via per potenciar la concentració és l’escolta activa. Quan ens parlen, tendim a estar més pendents de donar la nostra resposta que d’entendre què ens estan dient. Prova d’escoltar fins al final les converses i respondre sobre el tema que tracta el teu interlocutor. L’escolta activa t’obliga a estar completament centrat en l’interlocutor i fomenta la paciència, la germana de la concentració, ja que amb nervis i angoixa la concentració s’esfuma. 

Si, per contra, el que et costa és concentrar-te en certes tasques o moments del dia, com explica Edward de Bono, prova de “trencar” amb el que és convencional. Fes una volta al carrer comptant les passes, balla cinc minuts seguint el ritme o recompta el nombre de sons que sents en un minut... És a dir, aireja el teu cap canviant de perspectiva al mateix temps que et concentres però amb una sensació més plaent. No hi perds res, fent-ho; total, ja estaves desconcentrat...

El gran enemic per a qualsevol d'aquestes tècniques, però, és el costum. Així doncs, podràs acostumar-te a trencar amb els teus costums?

stats