Consultori laboral

Claus per sobreviure al repartiment de les vacances d'estiu

Alexandra Masó aborda com s'estableix la prioritat a l'hora de triar les setmanes de descans

2 min
Com desconnectar del món digital durant l’estiu

Al departament on treballo estem tenint problemes amb el repartiment de les vacances perquè tothom vol les dates d’agost. Qui ha de tenir prioritat?

Elisabet, Girona

Habitualment, el criteri per establir la prioritat és el rang que s’ocupa a l'empresa o la veterania. Però si et preocupa el benestar del departament i mantenir un bon ambient laboral, serà més adequat decidir en equip per garantir un cert consens a l'hora d'establir prioritats. Podeu fer una votació de departament en què, sense considerar-vos a vosaltres mateixos, cada membre del departament escrigui en un paper tres o quatre noms d’altres companys que cregui que es mereixen tenir prioritat a l'hora de decidir les vacances. Els noms de les persones més repetits en la votació tenen més prioritat, i els que no han sigut votats se situen al final de la llista per ordre de veterania o rang. I sí, alguns votaran pensant en les necessitats dels companys i altres en els interessos propis. És el preu de la democràcia. El criteri de vot és personal; la decisió final, consensuada.  

Una altra cosa, però, és que puguis aplicar aquesta lògica de vot. La nostra societat promulga el bé comú, però li costa practicar-lo. Així doncs, tot i que volem un bon ambient de treball i diem que busquem crear equip, habitualment la preocupació per escollir les desitjades vacances prima per sobre de tot, i els que tinguin por de quedar fora de la llista aniran en contra d’aquest sistema. Si això es dona, hauràs de desestabilitzar temporalment l’harmonia del departament i lluitar per imposar aquesta aproximació democràtica. Identifica i mobilitza qui pot donar suport a aquest sistema, cerca coalicions amb altres departaments, utilitza dosis de sàtira i humor per desacreditar els teus oponents i pressiona la direcció de l’empresa perquè es mulli i adopti el sistema.

Sé que és una visió agressiva, però pot funcionar. Ara bé, si creus que hi tens més a perdre que a guanyar-hi, et queda la via de la resiliència: aguanta i adapta’t al que et toqui amb la millor cara possible.

stats