Consultori

El càrrec que crec merèixer l'hi han donat a un altre: què puc fer?

La consultora Alexandra Masó recomana revisar la pròpia feina i parlar-ne amb companys i fins i tot la direcció

2 min
Oficina amb treballadors joves

Han nomenat una altra persona per a un càrrec que crec que em mereixia jo. M’ho he pres com una invitació a marxar. Què em recomanes fer?

Eduard, Esplugues de Llobregat

Marxar, fugir del dolor que provoca el fet de sentir-nos rebutjats i no valorats, tot i que és una decisió comprensible, solament t’ajudarà a sentir-te pitjor. Si marxes amb aquesta sensació, la frustració i ràbia que ara sents t’acompanyaran allà on vagis. Aquestes emocions ens fan actuar de manera poc intel·ligent.

En lloc de deixar que les decisions dels altres defineixin el teu concepte de tu mateix o el teu camí professional, ara és el moment perquè realment lluitis per la teva vàlua professional. De fet, ara comença l’autèntica lluita. Comença per la part més complicada: valora’t a tu mateix. És cert que han sigut altres els que no han reconegut la teva vàlua, però no és menys cert que això et fa dubtar. Sobreposar-se implica recollir els trossets que queden de tu i tornar-los a unir; ara toca això. Aprofita per veure, ara que et defineix el pessimisme i la frustració, quins trossets encara brillen i quins fluixegen; és a dir, reconeix honestament les teves fortaleses, debilitats, valors i passions.

Segon, comença a parlar amb companys de feina. No busquis entre els teus aliats, sinó entre aquells que saps que et donaran una resposta honesta encara que sigui desagradable. Quan et sentis preparat, demana a la directiva de tenir una conversa honesta sobre per què no vas ser seleccionat. Això implica valentia: per tornar a posar sobre la taula un tema controvertit –i, per a molts, ja tancat– i perquè la resposta potser no serà la que busques.

Si, després de tot el diàleg amb tu mateix i amb els altres, la conclusió segueix sent marxar de l’empresa, aleshores sí, fes-ho. En aquest cas, estaràs marxant, però ja no pels motius equivocats.

Finalment, tant si marxes com si et quedes, t’encoratjo que et converteixis en un activista per la transparència en els processos de promoció. No et donarà justícia, però pot ajudar que altres no hagin de passar per aquesta situació.

stats