¿Podrà el nou canceller resoldre els problemes econòmics d'Alemanya?
Merz assumeix el lideratge del govern germànic amb el repte de modernitzar l'economia

Berlín"Alemanya torna a estar en marxa", va proclamar el nou canceller alemany, Friedrich Merz, quan conservadors i socialdemòcrates van anunciar l'acord de coalició per governar la primera potència econòmica europea els pròxims quatre anys.
No obstant això, Merz no ha començat el seu mandat amb bon peu. Cap canceller havia tingut un començament tan vacil·lant com ell. Merz va necessitar dues votacions al Bundestag, la cambra baixa del Parlament alemany, per sortir elegit canceller. Tots els seus predecessors ho havien aconseguit a la primera.
"És sens dubte una petita taca al començament d'aquest mandat del govern", ha reconegut Merz. Com que el vot era secret, no se sap qui van ser els 18 diputats rebels de la coalició governamental que no el van votar en primera votació. Caldrà esperar per veure si li tornaran a donar més maldecaps aquesta legislatura que arrenca després de sis mesos sense govern i de paràlisi legislativa.
Aquest inesperat entrebanc inicial ha fet preguntar-se a molts analistes si el canceller podrà resoldre els problemes econòmics d'Alemanya. ¿Pot complir les promeses de reformes si la seva pròpia coalició és inestable?, es pregunten molts a Alemanya. Merz hereta del socialdemòcrata Olaf Scholz una Alemanya amb un motor gripat. Després de dos anys en recessió, Berlín preveu aquest 2025 un lleu repunt de l'economia de només un 0,3%, segons les projeccions de l'anterior govern.
El nou canceller haurà de treure Alemanya de la recessió i de la crisi industrial, augmentar la despesa en defensa i fer front als desafiaments de la guerra comercial llançada pel president dels Estats Units, Donald Trump. La indústria de l'automòbil alemanya s'ha vist molt afectada per la competència xinesa i ha quedat endarrerida en la cursa pel cotxe elèctric.
En un moment de crisis creixents, Alemanya ha de deslliurar-se amb Merz de la seva paràlisi política i econòmica. "Pitjor que Scholz [en matèria econòmica] no ho pot fer", explica per telèfon John Kampfner, autor del llibre Por qué los alemanes lo hacen mejor (Capitán Swing). "L'economia alemanya té dos problemes: un és el creixement del producte interior brut (PIB) i l'altre són les reformes estructurals, i això, en gran manera, significa digitalització. Alemanya és un dels països més endarrerits en matèria de digitalització. Tothom sembla reconèixer-ho, però durant anys ningú no ha fet cap intent seriós per reformar-ho", constata Kampfner.
El nou canceller sembla disposat a entomar el repte de la digitalització, com ho demostra el fet que hagi creat un ministeri federal per a la digitalització i la modernització. Al capdavant d'aquest ministeri hi ha posat Karsten Wildberger, un ex-executiu de l'empresa electrònica Ceconomy.
Marge de maniobra
Encara és aviat per saber si Merz aconseguirà combatre el retard digital alemany i reduir la burocràcia per millorar l'eficiència dels serveis públics i de les empreses, així com agilitzar la presa de decisions en un país reticent al canvi. Molts restaurants i comerços alemanys, per exemple, no accepten pagaments amb targeta, només en efectiu.
Merz ja ha demostrat el seu pragmatisme. Abans de ser nomenat canceller, havia aconseguit que el Parlament alemany fes canvis constitucionals per flexibilitzar el fre del deute públic, el contrari del que havia promès en campanya electoral. A diferència dels seus antecessors al càrrec, Merz tindrà un marge de maniobra insòlit per posar en marxa el pla de rearmament que ha promès, rellançar la tocada economia i aprovar un multimilionari paquet d'inversions en les obsoletes infraestructures germàniques.
Kampfner es mostra optimista sobre la capacitat alemanya de sortir del forat econòmic en què es troba i tornar a ser el motor econòmic de la Unió Europea. "Alemanya té uns fonaments polítics i econòmics molt forts. L'enginyeria, la formació, l'educació, la regionalització i la fabricació d'alta gamma continuen sent molt fortes. El que ha passat és que el país s'ha tornat complaent en els últims deu o quinze anys", explica. "Si Alemanya pot sortir de la paràlisi, sobretot ara que es posa l'accent en el creixement, la despesa i la defensa, el país es pot tornar a calibrar i convertir-se en una economia competitiva moderna. Però serà necessària la voluntat d'emprendre una reforma radical, que és tant una qüestió política com social; perquè molts alemanys se senten molt còmodes i no veuen la necessitat del canvi", afegeix Kampfner.