Consultori laboral

Quan s'ha de demanar un augment de sou?

Alexandra Masó posa llum sobre quin és el millor moment de l'any per reivindicar més salari

2 min
Als països rics, només els salaris dels empleats que cobren més han augmentat des del 2004.

BarcelonaVull demanar un augment de sou. Quan és el millor moment per fer-ho, a finals o a principis d'any?

Javi, El Vendrell

Dius que vols demanar un augment de sou, no ho facis. No demanis un augment de sou, negocia’l. Demanar implica que no tens res a canvi per oferir, negociar vol dir que tens asos a la màniga. Per tant, abans de triar el moment, pensa en el com. Has de fer veure a l’empresa que l’augment de sou val la pena, que valores l’esforç que l’empresa farà i que després d’aquest augment, no continuaràs demanant més i més. No estic dient que siguis un “aprofitat”, estic parlant del que tots, quan ens demanen més diners, solem pensar.

Com a ciutadà, ho vius quan hi ha una pujada d’impostos. Si ets pare de fills adolescents, també ho hauràs viscut quan demanen un augment de la paga: encara demanaran més? Per quins motius demanen un increment? Saben el que costa guanyar aquests diners? Per tant, posa’t al lloc de l'empresa, pensa en coses que no estan ben recompensades del teu lloc i en coses que tinguin valor per l’empresa i tu faries més tranquil o millor amb un augment de sou.

Ara sí, quan és millor demanar aquest augment? A escala macroeconòmica, qualsevol dels dos moments és bo. Estem en un any de recessió i en l’exercici vinent no es preveuen canvis. En moments de recessió les empreses tendeixen a resguardar-se amb els seus treballadors, en general, són més adverses al risc, tendint a contractar menys, però promocionar més internament. Encara tenen objectius de creixement, millora d’eficiència, etc. Per aconseguir-ho, però, miren a dins la plantilla i pensen més en quins treballadors poden cobrir les seves necessitats, més que en buscar nous perfils.

Ben negociat, els moments de recessió són una bona oportunitat per demanar un augment de sou. Pot ser la teva oportunitat. En l'àmbit d'empresa, negocia-ho en el moment en què, històricament, l’empresa ha anunciat els augments de sou. Si és pels volts de Nadal, doncs aleshores; si és a partir de gener, ja ho saps.

Molta sort i bona negociació!

stats