La butxaca

La part dolenta de la baixada de tipus

L'abaratiment del diner afectarà negativament els productes d'estalvi més segurs

2 min
Les hipoteques s’encariran

Després de molts mesos anunciant que els tipus d’interès baixaran, durant l’estiu han començat a reduir-se. Aquesta és només la primera de les múltiples caigudes que vindran, això sí, de forma sostinguda en el temps. Que els tipus baixin implica un estalvi per al finançament, però, a la vegada, una mala notícia per als productes d’inversió més segurs.

El principal efecte que es trobaran les famílies és la reducció de la quota de les hipoteques variables. Les caigudes de l’Euríbor, que voreja el 3%, permeten estalviar uns 1.000 euros en interessos anuals respecte a l’any passat. Però totes aquelles famílies que durant aquest període de tipus alts hagin canviat la hipoteca a fixa no veuran reduïda la seva quota.

El govern central, en ple pànic d’alça de tipus, va facilitar que les hipoteques variables passessin a fixes eliminant les despeses i comissions associades, cosa que, en la meva opinió, va ser un greu error; ara, si els clients volguessin tornar-la a passar a variable haurien de pagar al voltant d’uns 1.500 euros.

De la mateixa manera, els interessos dels nous préstecs que puguem demanar seran menors. En canvi, no canviaran els préstecs que hàgim contractat durant els últims anys. Un préstec personal, a diferència d’una hipoteca, no té un interès variable.

Per l’altre costat, els productes d’inversió més conservadors que podem trobar són els dipòsits i el deute dels estats. En ambdós casos, la retribució que rebrem pel nostre capital serà menor. En cap cas, però, ens pot sorprendre. La corba de tipus estava invertida: l’any passat es pagaven més interessos a curt termini que a mitjà i llarg termini. Avui estem en aquest mitjà termini. Els grans bancs ja ofereixen dipòsits a un any per sota de l’1%: per 10.000 euros, reps 100 euros en un any i en pagues 19 d'impostos. Farà un parell d'anys en rebies entre el doble i el triple.

stats