02/04/2023

M'he cansat de la meva feina. Amb 44 anys, ¿puc començar de nou?

2 min
Una oficina amb treballadors durant la seva jornada laboral.

Porto més de 20 anys fent la mateixa feina i me n’he cansat. ¿Veus possible, amb 44 anys, començar de zero? Algun consell per fer-ho?

Roger, Tarragona

No només veig possible el canvi, sinó que t'animo que hi facis una mossegada. Emprendre prové de inprehendere i vol dir iniciar una activitat amb risc. Diversos estudis d’àmbit acadèmic mostren com les edats entre 40 i 46 tenen les taxes més altes d’èxit en noves activitats arriscades. Així i tot, els canvis de carrera amb èxit que la societat ens mostra són de gent jove... molt jove. I, de fet, ha de ser així. Quan som joves considerem que l’èxit equival a visibilitat i reconeixement, però quan ens fem grans, valorem més l’anonimat i el benestar personal. Això fa que siguin menys visibles els canvis de carrera dels que estem prop de l’equador de la vida i ens genera una síndrome d’impostor: ¿deu ser que a la meva edat això de canviar i tenir èxit ja no funciona? Tot al contrari! A aquesta edat és quan per fi ens fan mal les mans de tant donar cops de puny sobre la taula, perquè durant molts anys hem fet el que se’ns manava, hem sobrepassat els nostres límits i per fi ens n'adonem.

Una altra cosa ben diferent és a què dedicar-se i com fer-ho. Un tòpic molt estès és “Fes quelcom que t’agradi”; sí, és cert, però a la teva edat, a part de tenir les expectatives, tens la saviesa, o alguna cosa que s’hi aproxima. Dedica’t al que tu vulguis, però aprofita tot el que ja saps i et va bé. Si no ho fas, et trobaràs en una nova carrera en què surts de la mateixa casella que tota la joventut, amb molta predisposició però amb poca experiència. ¿Quantes nits has passat sense dormir pensant en un problema i les possibles solucions? ¿I quants dilemes has hagut d’afrontar i has resolt en la teva vida laboral? Fes quelcom que t’agradi i fes-ho traient partit de tot el que has après i viscut. Si cal, dona-hi un nom nou a la teva professió. En definitiva, procura que la nova carrera s’emmotlli a tu i no a la inversa.

stats