La butxaca

Ja no cal comprar un pis per poder-lo llogar

El professor Andrei Boar enumera unes quantes maneres d'invertir en el món immobiliari

2 min
Un pis en venda. Foto: F. Melcion

Coliving, senior living, crowdfunding o ecohousing són només alguns dels nous conceptes que s'apliquen a la inversió en l’habitatge. Enmig de la crisi residencial que vivim al nostre país, també podem invertir en aquesta mena d’actius.

Quan es pensa a invertir en habitatge, la primera idea que ens ve al cap és comprar un pis per llogar-lo. La rendibilitat era d'un 7% abans de la pujada dels tipus d’interès, però actualment s'ha reduït fins al 3-4% si es considera el cost de la hipoteca. Però, sorprenentment, el 60% de les inversions estatals es realitzen al comptat (600.000 habitatges el 2023).

El gran inconvenient per a un petit inversor és poder-hi accedir. Oi que tots tenim 250.000 euros disponibles al compte per comprar un pis demà? Per aquest motiu han nascut empreses i plataformes que permeten invertir en habitatges a partir de només 500 euros. Fent servir el concepte en anglès que sigui, el funcionament sol ser semblant: fem un pot comú amb els diners fins que arribem a la suma que es necessita per a la inversió i ens repartim el benefici a partir del percentatge que ens correspon a cadascú.

El que canvia principalment és el destí de la inversió. Mentre que el coliving es basa en un lloguer d'habitacions on es comparteix pis, el senior living fa referència a habitatges per a gent gran que estan a cavall entre un pis i una residència. Finalment, l'ecohousing fa referència a un habitatge "convencional" on la construcció, reforma o materials es consideren sostenibles. Tants conceptes com imaginació.

Fent servir qualsevol format, el resultat és el mateix: es redueix l'oferta d'habitatge disponible per a les famílies en un lloguer tradicional a llarg termini. Mentre que es vol regular aquesta part, el mercat fa temps que ha descobert noves fórmules (que no topen amb la llei) per continuar operant.

stats