La butxaca
Opinió 22/04/2023

Hipoteca variable: en contra del que diu la majoria

Contractar una hipoteca fixa avui dona tranquil·litat, però seria com comprar un pis just abans d’explotar la bombolla

2 min
La banca proposa allargar les hipoteques que pugin més del 30%

94.000 pisos de lloguer social s’han anunciat aquesta setmana, una mesura més que necessària però que casualment es presenta a un mes de les eleccions municipals. Tot en un moment en què el mercat immobiliari s’està quedant sense operacions de compravenda i quan està pujant, encara més, el lloguer.

Els increments de tipus d’interès han portat l’Euríbor mensual, valor que s’utilitza per als càlculs de la hipoteca, fins al 3,6% al mes de març. Recordem que durant l’any 2021 va estar vorejant el -0,5%, no es pagaven pràcticament interessos en les hipoteques variables i ens portava a veure les hipoteques fixes a l’1% com a cares.

Actualment, la situació és absolutament contrària. Les hipoteques fixes voregen el 4% i les variables tenen un diferencial respecte a l’Euríbor de l’1,5%. En aquesta situació, què és millor: una hipoteca fixa o una de variable?

Tot dependrà de les nostres expectatives. En el món econòmic, tenir benefici sembla fàcil: compra barat i ven car, en contra del que fa la majoria. A la pràctica, quanta gent ho aconsegueix? Aquí seria similar. Els increments de l’Euríbor han fet entrar la por al cos de la població, que ha vist com la seva quota mensual fins i tot es doblava. Per evitar mals de cap: tipus fix, almenys no pujarà més (però tampoc baixarà).

Però la realitat és que l’Euríbor, si no ha arribat al pic, hi està molt a prop. La inflació es comença a contenir i els problemes amb els bancs obren la porta, fins i tot, a baixades de tipus cap a finals d’any. Què vol dir? Que d'aquí a poc temps, l’Euríbor començarà a baixar.

Contractar una hipoteca fixa avui en dia dona tranquil·litat, però seria com qui va comprar un pis just abans d’explotar la bombolla. Contractar una hipoteca variable, tot i que sigui contrari al que fa la majoria, ens permetrà reduir la quota els anys vinents. 

stats