La butxaca
Opinió 09/11/2023

Qui guanya i qui perd a la borsa

L'opinió del professor Boar sobre els riscos d'invertir en borsa i les valoracions empresarials

2 min
Repartiment de poder El 60% de la nova borsa serà de la borsa alemanya, on els inversors nord-americans tenen un pes important.

Invertir en renda variable, el que coneixem col·loquialment com la borsa, és altament arriscat. De fet, segons l’escala de risc de la CNMV d'1 a 7, la borsa es considera el nivell màxim, de 7. Ara bé, si coneixent el risc decidim fer-ho, podem o bé comprar i vendre nosaltres mateixos accions d’alguna empresa o fer servir un fons d’inversió que ens ho gestioni.

La borsa és un joc de suma zero, mentre uns guanyen, els altres perden. Per desgràcia, habitualment perden els petits inversors i guanyen els grans o institucionals. Els motius són diversos, a part de la formació i l’experiència, la por o l’eufòria són rellevants. El mercat sol comportar-se al revés dels sentiments d’un petit inversor: en moments d’eufòria el preu acabarà baixant i en moments de pànic, acabarà pujant.

Us posaré l’exemple del meu pare (amb zero experiència financera), quan el vaig veure saltant per casa al cap d’uns dies de fer una inversió: era el meu moment de vendre. Quan em truca preocupat perquè l’acció “s’enfonsa” és el moment de comprar. I els grans inversors institucionals ho saben.

El petit inversor entra en pànic i quan veu que una acció no para de baixar, té por de quedar-se sense res. En aquest moment és quan l’inversor expert li compra les accions i espera que tornin a pujar. Encara més, quan estan a dalt de tot es tanca el cercle, perquè el gran les vendrà i el petit, emocionat perquè el preu no para de pujar, es voldrà sumar al carro. I tornem a començar.

De forma més tècnica que el meu pare, podem trobar indicadors com el Fear and Greed Index que ens indica el sentiment de l'inversor. Cert és també que, en borsa, tot el que puja en algun moment acabarà baixant, però no tot el que baixa, tornarà a pujar. I, si no, que l'hi preguntin a WeWork, una de les millors sortides en borsa de la història, que ha fet fallida al cap de només 5 anys.

stats