06/02/2021

El poder de la gent

2 min
Una botiga de la cadena GameStop, a Nova York.

Ja hem deixat el gener enrere i, malauradament, ens ha portat poques novetats. Tot continua més o menys allà on ho vam deixar el 2020 i el món en el qual vivim encara es resisteix a tornar a la normalitat precovid. Enmig d’aquest context, però, el gener ha estat un mes interessant als mercats. La cotització de GameStop, una cadena de botigues de videojocs nord-americana, ha pujat un 1.914% entre el 3 i el 26 de gener, cosa que ha multiplicat el seu preu per 20.

Objectivament, GameStop ¿valia a finals de gener 20 vegades més que a principis de mes? No. Llavors, per què hi va haver aquesta enorme pujada en un espai tan reduït de temps? Ho van provocar els redditors, petits inversors que segueixen el fòrum Wallstreetbets a la plataforma Reddit. Tots ells tenen fàcil accés a la informació i a les aplicacions que faciliten la compravenda d’accions. Les comissions són baixes, tenen la possibilitat de comprar només fraccions d’accions i molts d’ells van rebre els xecs antipandèmia que va atorgar l’administració dels Estats Units.

En aquest context, què van fer? Sabent que hi havia grans inversors que havien obert posicions curtes apostant per una baixada de les accions de Gamestop (pocs clients compraran en un futur videojocs a les botigues si ja es poden baixar online directament a casa), van començar a comprar aquestes mateixes accions i en van fer disparar el preu. En qüestió de pocs dies i des del sofà de casa seva, es van rebel·lar contra el sistema i contra els grans fons inversors i van fer perdre a aquestes grans corporacions milions i milions de dòlars, mentre ells guanyaven uns diners. El 27 de gener es repetia el mateix patró amb la plata i en 4 dies pujava un 17%.

En el món modern, només amb un smartphone i una smartidea, els individus, la gent, podem desafiar els vells sistemes establerts. S’ho hauran de fer mirar.

stats