Consultori laboral

Com evitar els venedors de fum en el 'coaching'

Alexandra Masó alerta contra els voltors que volen treure rèdit de la teva desesperació

2 min
Una sessió de 'coaching' en una empresa

Tinc certa reticència als 'coaches', penso que són venedors de fum. M’equivoco? Mereixen una oportunitat?

Ferran, Barcelona

Hi ha molts professionals seriosos i competents en coaching, que ens ajuden a fer front al complex món actual. Sens dubte mereixen una oportunitat. Ara bé, com en totes les professions, sempre hi ha qui s’atorga el títol de professional sense ser-ne meritori i acaben desprestigiant el sector. Per tant, mereixen una oportunitat, però quan la donis, assegura’t d’estar en bones mans.

Primer, tingues clar per a què es pot fer servir el coaching. A grans trets, el coaching t’ajuda a aconseguir objectius concrets. Per exemple, si sempre has volgut córrer la Marató de Barcelona però la mandra t’ha pogut, un coach esportiu pot ser un bon recurs. Un dels grans avantatges del coaching és que disposen de moltes eines diferents per resoldre els obstacles concrets que vas trobant pel camí i que s’interposen entre tu i aquest objectiu. Per descomptat, sempre dins uns límits realistes i dins el camp en què es desenvolupi el coach en qüestió. Per exemple, si el que busques és millorar les habilitats de comunicació amb els teus fills, potser un coach esportiu no seria la primera opció.

Segon, sigues sempre conscient del teu grau de desesperació, i actua en conseqüència. Quan estem al fons del pou de la desesperació, qualsevol corda sembla bona, però justament és quan els voltors en treuen millor rèdit. Quan la proposta del voltor sigui resoldre’t tot el teu problema i no menys, aparta’t d’aquesta corda. Malauradament, no sempre és tan fàcil. Per tant, quan decideixis entrar en el món del coaching, procura no casar-te amb ningú en els primers mesos. Encara que en aquell moment creguis que la solució és magistral i perfecte, indaga una mica més. Si la butxaca t’ho permet també, prova diferents professionals.

En resum, el nostre món és complex i necessitem gent que ens ajudi a interpretar-lo. Però compte... Només interpretar-lo. Fer-lo millor és una responsabilitat d’un mateix i de ningú més.

stats