Consultori laboral
Opinió 24/05/2023

Estalviar per deixar-ho tot

Alexandra Masó analitza quant s'ha d'estalviar per poder deixar la feina i marxar de la ciutat

2 min
Un país per confinar-s’hi Poble Puig Arnau-Pubilló Millor que una  casa rural:  un ‘poble’ rural!

BarcelonaUna persona del meu entorn ha deixat la feina i se n'ha anat a un poble, a viure en una casa, a cultivar un hort. Tinc 40 anys: ¿quants estalvis calen per poder fer una cosa així?

Marc, Barcelona

Per fer un canvi de vida com aquest t’has de preparar mentalment, no econòmicament, i has d’estalviar voluntat en comptes de diners. La vida al poble pot ser molt o poc costosa, depèn. Els estalvis que necessites, dependran de com plantegis aquesta vida. Et recomano que la iniciïs amb el que en empresa coneixem com a projecte mínim viable. Per exemple, viure de lloguer i arribar a un acord de manteniment amb l’arrendatari a canvi d’una rebaixa. Es tracta de començar amb el mínim indispensable i, a còpia d’assaig i error, dotar-te dels recursos necessaris per apropar-te al teu òptim de vida al poble. Potser comences l’hort amb uns testos al jardí, i estarà bé.

Planteja-ho com una empresa, i calcula només el cost mínim inicial. Si quan s'inicia una empresa la primera pregunta fos “quin cost té”, segurament no hi haurien empreses noves. No dic que els diners siguin irrellevants, però l’èxit d’un projecte està més en la teva voluntat per mantenir-lo viu i en la teva percepció de “benefici”.

D’altra banda, el que sí que hauràs d’estalviar és voluntat. Fins i tot els projectes amb més dotació econòmica fallen. Per què? Molt sovint perquè la motivació per dur-lo a terme no és suficient, i davant l’adversitat s’opta per renunciar-hi. Per tant, busca un objectiu gran, que sigui important per a tu, i aferra-t'hi; el necessitaràs quan les coses vagin mal dades.

Finalment, prepara’t mentalment per a la pèrdua i per si no es compleixen les expectatives. Els humans tenim una gran aversió a la pèrdua i, per tant, perdre la vida anterior al poble i les seves coses bones, fa por. Tenim un biaix cognitiu, i tendim a veure una part de la nova vida al poble, però no el quadre sencer. Que hi guanyis més o menys qualitat de vida dependrà de la teva percepció de si a allò que renuncies val molt o poc.

Així doncs, què costa fer una cosa com aquesta? O massa o gairebé res.

stats