Retweets
Opinió 30/04/2023

Eleccions 28M: volem llistes (de dades) obertes

Les candidatures es publiquen al Butlletí Oficial de la Província i només es poden descarregar en format PDF

2 min
Paperetes de les diferents candidatures a Barcelona a les últimes eleccions municipals.

Quan vius i votes en una població relativament petita, les eleccions municipals es viuen de manera molt diferent que a Barcelona. Tan aviat es publiquen oficialment les candidatures definitives, els més xafarders ens aboquem a repassar les llistes buscant-hi veïns amb afinitats ideològiques que potser desconeixíem i fer-nos una idea de cap on bufen els vents polítics locals.

A Cardedeu (18.785 habitants l’any 2021, segons l’Idescat) repeteixen aspiracions ERC i CUP (actualment al govern), Junts, PSC, Comuns i el grup local GpC. El PP i Cs han desaparegut del panorama –potser per no haver trobat prou paracaigudistes forans ben disposats– i no s’ha materialitzat l’amenaça d’una candidatura de Vox, que alguns esperàvem per saber de quin peu calcen determinats cardedeuencs. En canvi, apareix Valents, en un desembarcament per sorpresa que un candidat d’una altra llista deplora a Twitter –en una reacció molt de politòleg, tot i no ser-ho– perquè podria unificar sensibilitats ara disperses i obtenir algun regidor.

Tot això ve a tomb del mecanisme amb què la Junta Electoral Provincial formalitza les candidatures: publicant-les al butlletí oficial de la província (Barcelona, en aquest cas) que es pot descarregar en PDF. M’hi he fixat per una qüestió tipogràfica: només dues de les set llistes han notificat els candidats de la manera més llegible, reservant les majúscules per a les inicials de nom i cognoms i deixant la resta en minúscules. Les altres cinc ho han fet tot en majúscules i així és com surten al BOPB.

Pot semblar una anècdota, però revela que el procediment administratiu no està prou digitalitzat; d’estar-ho, seria molt senzill homogeneïtzar el format dels noms. El que m’amoïna és que ningú no hagi pensat a publicar les candidatures en forma de dades obertes, que es podrien explotar de moltes maneres: des de documentar escletxes de gènere i canvis de jaqueta fins a trobar relacions familiars. Però, és clar, les juntes electorals són un braç de l’entramat judicial estatal. No cal dir res més.

stats