Opinió
Opinió 26/05/2023

I si comprem criptomonedes?

Només un 1% de la població té un coneixement real d'aquests actius

2 min
Representació gràfica del que són les criptomonedes.

Fins a 24.802 criptomonedes cotitzen al mercat actualment, amb una capitalització total d'1,1 bilions d’euros, és a dir, prop del PIB espanyol de l’últim any. Del total, el 70% correspon a dues criptos: el Bitcoin i l’Ethereum. S’ha parlat molt de les criptos amb un rang d’arguments que van de les estafes piramidals fins al futur del sistema financer. Però, realment, ¿sabem què són? Segons el Banc d’Espanya, el 75% de la població n’ha sentit a parlar, però només l’1% en té realment coneixement. Tot i això, el 18% de la població espanyola hi ha invertit o té pensat invertir-hi.

La CNMV ha avisat la població dels riscos que pot tenir la inversió en aquests actius. I, de raó, no n'hi falta. La volatilitat que tenen supera amb escreix qualsevol altre actiu disponible al mercat. El Bitcoin el 2021 va arribar als 68.000 dòlars i al cap d’uns mesos va caure un 70%. Ara bé, durant el 2023 el valor s’ha duplicat. Per tant, si s’hi ha guanyat o perdut dependrà del rang temporal de la inversió. Per tenir-ne una referència, la borsa espanyola té una mitjana de volatilitat anual del 8%. Qualsevol cripto pot guanyar (o perdre) aquesta quantitat en poques hores.

Per descomptat, també hi ha hagut estafes, però, cal dir-ho, no totes ho són. El 2021, quan es va posar de moda la sèrie El joc del calamar, es va crear Squid, una cripto inspirada en la sèrie. En poques hores va acumular uns tres milions d’euros dels inversors i, de sobte, va passar a zero. Els seus creadors van desaparèixer amb els diners.

Per tant, si es vol invertir en criptomonedes cal tenir molta cura perquè hi ha un risc ben alt i cal destinar-hi només una part de la cartera d’inversió i, sobretot, amb uns diners que no es necessitin a curt termini. S'hi poden guanyar i perdre molts diners en poc temps.

stats