08/09/2019

Els cinc robots que ja són aquí

2 min

Per molt que el cinema clàssic pronostiqués en el seu moment la nostra convivència amb uns robots d’un aspecte que recordava vagament el dels humans, els ajudants automàtics que tindrem a l’abast d’aquí pocs anys no s’assemblaran gens als simpàtics ninotets que fins i tot la televisió actual s’entesta a mostrar-nos en pantalla cada vegada que parlen del tema. La consultora Gartner ha fet una llista de les cinc categories de robots amb què la majoria de nosaltres tindrem algun contacte abans de cinc anys.

Els primers són els assistents virtuals o aplicacions d’atenció automàtica al client. Les grans empreses interactuen habitualment amb els consumidors per aquesta via -que inclou la variant dels majordoms digitals en forma d’altaveus “intel·ligents”-, però es preveu que també ho apliquin internament per gestionar les tasques del seu personal.

La segona categoria de robots són els algoritmes que exploten grans volums de dades per prendre decisions, des d’inserir publicitat digital programàtica fins a realitzar diagnòstics mèdics, comprar i vendre accions o optimitzar preus en comerços.

El tercer grup són els robots quirúrgics, que assisteixen els cirurgians en les intervencions i poden ser controlats a distància, en un pas previ a l’autonomia. Significativament, Gartner destaca que alguns hospitals ja fan servir aquests aparells com a eina promocional per captar pacients.

El quart àmbit de la robotització massiva són els magatzems. Fa 40 anys que hi ha robots industrials, però ara poden fer tasques lleugeres de muntatge i automatitzar el proveïment de components.

Finalment, l’estudi constata la ràpida adopció dels robots en forma de drons, siguin voladors o submergibles, per fer tasques d’inspecció de conreus o infraestructures, o bé lliuraments i rescats en escenaris d’emergències, accidents i catàstrofes.

Cap d’ells és antropomòrfic i alguns ni tan sols són físics.

stats