Opinió
Opinió 10/06/2023

Bitllets (poc) integrats

Albert Cuesta constata algunes incoherències sobre la integració dels sistemes tarifaris per moure's amb transport públic

2 min
Comencen a renovar les màquines per a l'arribada de la T-Mobilitat

Visc en una població del Vallès Oriental, però he de baixar sovint a Barcelona per feina i el meu mitjà preferit és el transport públic, en concret el tren de Rodalies. Tot i això, més enllà d’una prova pilot durant el Mobile World Congress del 2021, encara no he fet servir la T-Mobilitat, el sistema tarifari promogut per la Generalitat que assegura que integra tots els títols de transport de la província en un únic suport intel·ligent.

M’he estalviat el progressiu, endarrerit, costós i accidentat procés de desplegament de la T-Mobilitat perquè, mentre es portava a terme, he viatjat amb l’anomenada T-Verda, el bitllet il·limitat que l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) expedeix gratuïtament als ciutadans que acreditin haver desballestat un vehicle antic sense substituir-lo per un de nou. En el seu moment vaig indagar si la T-Verda es podia virtualitzar dins la T-Mobilitat i, com que no era possible, ho vaig deixar estar.

Fins ara, que el període de vigència de la meva targeta està a punt de caducar i m’he interessat pels abonaments quadrimestrals gratuïts de Rodalies (els "recurrentes") que el govern espanyol subvenciona per incentivar l’ús del tren després de la pandèmia. He descobert que aquests títols tampoc no es poden carregar a la T-Mobilitat, així que quan n’activi l’aplicació al meu mòbil amb sistema Android –els usuaris d’iPhone s’han de conformar amb una targeta de plàstic– només em servirà per als trajectes urbans, però no per als interurbans.

El més molest de tot és que, tot i ser els trajectes amb Rodalies part del sistema integrat de l’ATM, aquests abonaments gratuïts només es poden comprar a la web i a l’aplicació mòbil de Renfe, l’operador que presta el servei, però no a les màquines expenedores d’altres operadors ni a la web de Rodalies de la Generalitat, que és la titular nominal del servei. De debò que no podien parlar entre ells i posar-ho més fàcil als ciutadans?

stats