Consultori laboral

Ser becari: com treure més suc a l'experiència

La consultora Alexandra Masó dona consells per aprofitar unes pràctiques laborals

2 min
Oficina amb treballadors joves

Estic a punt de començar una beca i no sé quin tipus de feina he de fer. Em fa por sentir que faig coses massa bàsiques, i no sé si he d’esperar treballar com un més ni si això és legal. Gràcies!

Marta, Barcelona

Si comences les pràctiques i no saps què hauràs de fer com a becària, crea una llista –realista– del que t’agradaria aprendre o practicar i comenta-la amb l’empresa. No t’esperis a trobar el moment idoni. El primer dia de pràctiques comenta que tens un conjunt de temes que t’agradaria aprendre i que vols saber quins et pot mostrar la companyia i quins no. Fixa’t, no sols els estaràs donant pautes sobre què poden esperar de tu, sinó que també els mostraràs el ventall de tasques que pots fer i que potser l'empresa no havia tingut en compte.

Segon: quan dic que la llista sigui realista, vull dir que també hi incloguis coses que consideres bàsiques. Ara tens el dret –i quasi l’obligació– de no saber certes coses bàsiques de la professió, així com de poder-les demanar; més endavant no tindràs aquest privilegi. Si avances professionalment i acabes en una posició de responsabilitat sense dominar les tasques bàsiques, creus que les aprendràs aleshores?

Sòcrates deia que el pitjor dels coneixements és la ignorància de la pròpia ignorància. Als que ostentaven aquest tipus de coneixement se’ls anomenava imbecile. Im- significa amb, i -becile, bastó. Si quan siguis una professional consolidada necessites el suport d’un bastó (una altra persona, manuals, excuses, etc.) perquè et falten coneixements bàsics, ja saps què et diria el filòsof grec.

Finalment, quan facis les tasques que t’encomanen, fes-les com si fossis un més. Però si el teu sentit comú en algun moment et diu que allò no et pertoca, tindràs la meravellosa oportunitat d’aprendre el sublim art de dir no. Molts professionals es cremen abans d’hora per no haver après això. Com deia l'escriptor estatunidenc Henry David Thoreau, “gairebé totes les persones viuen la vida en una silenciosa desesperació”. Procura crear els fonaments perquè, professionalment, aquest no sigui el teu cas.

stats