La butxaca

Ara que està disparat... Hora d'invertir en bitcoins?

El professor Andrei Boar ens adverteix sobre els riscos que entranya comprar criptmonedes

2 min
Representació gràfica del que són les criptomonedes.

De sobte, tornem a veure que el bitcoin obre els telenotícies i apareix en tots els diaris. I us podeu preguntar: què ha canviat en els últims dos anys perquè ara torni a ser notícia? És ben fàcil: ara torna a pujar. I ha pujat tant en els últims mesos que ha superat el seu màxim històric. I esclar, ara torna a ser la moneda del futur. Fa dos anys, quan queia, era una estafa. Segurament, ni una cosa ni l'altra.

En qualsevol cas, les tendències sempre funcionen de la mateixa manera, ja sigui a l’alça o a la baixa. Els inversors institucionals les comencen, i els petits inversors s’hi afegeixen al final. Les notícies i l’eufòria sempre són un bon indicador que ens avisa que anem tard. Serà habitual també veure analistes o experts que diran que el preu del bitcoin ara apunta al mig milió o al milió d’euros. Els hem de fer cas? Ja sé que és molt temptador, però si ho feu, feu-ho sota la vostra exclusiva responsabilitat.

El que sí que sabem segur és que un valor mai puja en línia recta i el rendiment que en traiem sempre dependrà del període temporal. Fixem-nos en el mateix bitcoin. Si el vam comprar el novembre del 2021, hauríem perdut prop d’un 70% en un any, i haurem recuperat la inversió avui dia. Per recuperar una caiguda del 70%, el preu s’ha hagut de multiplicar per 4. 

Segurament, ara també sentireu un familiar, amic o conegut que s’ha fet ric amb l’última pujada (però mai us dirà que es va arruïnar fa 2 anys). I aquest és un altre senyal: anem tard no, tardíssim. Mireu de recordar l’enorme risc que entranya en relació amb la volatilitat: es poden guanyar molts diners. I també se'n poden perdre, però aquesta última part se la salta tothom.

Seguirà pujant el bitcoin a partir del valor d’avui? Si ho sabés, segurament no estaria escrivint aquest article.

stats