VETERINÀRIA

El teu gos prendrà cànnabis (per prescripció veterinària)

La catalana Stangest, dedicada a la cura d’animals de companyia, comercialitza l’extracte de cànem

Leandre Ibar
2 min
El teu gos  prendrà cànnabis  (per prescripció veterinària)

El cànnabis arriba al sector veterinari. L’empresa catalana Stangest ha llançat aquest any al mercat un nou producte elaborat amb un oli d’extracte de cànem destinat a gossos i gats. Es diu CroniCare i és un complement nutricional en gotes per a mascotes que tenen dolors crònics o malalties neuronals.

El cànem conté diverses molècules anomenades fitocannabinoïdes. La més coneguda és el THC, que té efectes terapèutics però que també és el principal causant dels efectes psicotròpics de la marihuana. Ara bé, el nou producte utilitza una altra d’aquestes molècules, el CBD, que també s’aplica en l’àmbit de la farmàcia però sense tenir efectes al·lucinògens, explica Cristina Moncunill, la tècnica que ha desenvolupat el producte. El que fa el CBD és, en combinació amb altres substàncies, ajudar a metabolitzar millor i té “molts beneficis en el terreny clínic”, comenta. Els principals són per reduir el dolor i l’ansietat dels animals, així com per combatre problemes neurològics, que sovint desemboquen en epilèpsia o en disfunció cognitiva (semblant a l’Alzheimer dels humans), sobretot en les mascotes d’edat més avançada.

Stangest, amb seu a Valls, és una empresa familiar fundada el 1994. Inicialment es va crear per comercialitzar aparells de diagnòstic però pocs anys després ja havia fet el gir cap a la farmàcia veterinària, principalment amb complements nutricionals però també amb productes higiènics (sabons i antiparàsits). “Utilitzem productes naturals per afavorir la salut de la mascota”, diu Moncunill. A més, també gestiona la distribució a Espanya de Hurtta, una marca de roba per a gossos finlandesa.

Des del novembre de l’any passat la multinacional madrilenya Cantabria Labs, especialitzada en productes de dermatologia, controla la meitat de les accions de l’empresa. Avui la companyia té una plantilla de vint empleats i espera tancar l’any amb una facturació al voltant dels 2,5 milions d’euros.

L’adquisició de cànem és complicada, comenta Moncunill. De fet, la planta presenta una gran diversitat de varietats i la regulació europea només permet a les empreses del sector adquirir-ne poques i amb percentatges elevats de CBD, però amb quantitats mínimes de psicotròpics, per evitar que es desenvolupi un mercat de marihuana amb finalitats recreatives emmascarat en companyies mèdiques. Aquests beneficis de la planta es donen en la majoria de mamífers, també en els humans, la qual cosa explica el creixement del sector del cànnabis en molts països: no es tracta només de la droga en si -legalitzada cada vegada en un nombre més ampli de països-, sinó també de les aplicacions del cànem en el terreny de la farmàcia.

stats